Belföld

Újra lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjára

A Nemzeti Tehetség Központ 2022-ben újból meghirdeti a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramot, amelynek célja a kiemelkedő tehetségek anyagi és szakmai támogatása, akik tudásuk és képességeik alapján a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanulhatnak.

Újra lehet pályázni a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjára
Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője
Fotó: Facebook

A „Stipi" ösztöndíjprogram „B komponense" a legkiválóbb fiatalok külföldi tanulmányainak költségét fedezi. A támogatás lehetővé teszi, hogy az ösztöndíjasok képességeiket optimális környezetben bontakoztassák ki, nemzetközi összevetésben is a lehető legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, valamint a legmodernebb infrastrukturális feltételek mellett szerezhessék meg tudásukat és első diplomájukat. Az ösztöndíj a nyerteseknek jelentős anyagi segítséget nyújt: a támogatás egy éven keresztül minden költségüket fedezi a tandíjtól az utazási és szállásköltségen át egészen az étkezésig.

2022. június 13. hétfő 14:00 óráig várják a 17 és 24 év közötti fiatalok pályázatait, melyet az www.ntk.hu oldalon található online pályázatkezelő felület űrlapjának kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével tehetnek meg. Az ösztöndíjasok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg idén 250 millió forint. 

Lantos Krisztina közölte, hogy sikeres felvételi után 17-23 éves fiatalok a világ 67 legrangosabb egyetemén tanuláshoz kaphatnak támogatást, évente akár 27 millió forintot. Az ösztöndíj mértéke attól függ, hogy melyik országba megy a hallgató. Hozzátette, hogy a program az első külföldi diploma megszerzését támogatja, és teljes körű finanszírozást biztosít, beleértve a tandíjat, a szállást, az utazást és a megélhetési költségeket is. A következő tanévre a benyújtási határidő június 13-a.

A Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogram a Nemzeti Tehetség Program keretén belül valósul meg és immár harmadszorra hirdetik meg. Jelenleg 47 fiatal tanul a világ különböző táján az ösztöndíjjal.

Egyebek mellett olyan egyetemekre jutottak ki a legtehetségesebb diákok, mint az angol University of Cambridge, University of Oxford, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology, University of Amsterdam vagy a francia École Polytechnique.

Kapcsolódó írásaink