Belföld

Hitlert éltette a jobbikos jelölt

Ismét egy szélsőséges jelöltet indít a Jobbik: a párt szegedi elnöke, Komjáti Zoltán Hitlert éltette Facebook-oldalán.

Hitlert éltette a jobbikos jelölt
Komjáti Zoltán László, a Jobbik szegedi szervezetének elnöke
Fotó: Facebook

Komjáti Zoltán a hat baloldali párt támogatásával lesz az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje a június 26-i időközi választáson. Komjáti a Jobbik szegedi elnöke, és már a 2019-es önkormányzati választáson is elindult Szeged város 1. számú választókerületében, de kikapott a kormánypártok jelöltjétől, Mihálffy Bélától.

Botka László, Szeged baloldali polgármestere támogatásáról biztosította Komjátit, közös sajtótájékoztatón jelentették be a jelölt indulását, akit a hat baloldali párt is támogat. Arról azonban nem ejtettek szót, hogy a náci Németország hírhedt köszöntését, a „Heil Hitler" szófordulatot szimbolizálja a kommentben megjelenő 88-as szám. A 8-as, az ábécé nyolcadik betűjét, vagyis a H-t jelöli, így a 88 jelentése „HH", vagyis a „Heil Hitler". A komment azóta eltűnt a poszt alól

(b-j) Komjáti Zoltán Gábor és Botka László
(b-j) Komjáti Zoltán Gábor és Botka László
Fotó: Facebook/Komjáti Zoltán Gábor

A jobbikos politikus ezt a kommentet lájkolta közösségi oldalán egy fotója alatti hozzászólásban. Láthatóan a Jobbikot nem zavarja, hogy szegedi elnöke egy szélsőséges eszméket támogató politikus, ráadásul a baloldali szivárványkoalíció tagjai és Botka László polgármester is kiállnak a jelölt mellett.

Ez nem meglepő, hiszen a baloldal pártjai korábban is szemet hunytak egy-egy politikus szélsőséges, rasszista vagy antiszemita megnyilvánulásai felett, ha az érdekük úgy kívánta. Emlékezetes a jobbikos Bíró László esete, akit mind a hat baloldali párt támogatott 2020-ban, a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson.

Annak ellenére támogatták Bírót, hogy a politikus rendre antiszemita kijelentéseket tett, „tetőcsúszdásoknak" nevezte a zsidó közösséget, Budapestet pedig Judapestnek keresztelte át. Az is látszik, hogy a Jobbik továbbra is ugyanaz a szélsőséges párt, ami korábban is volt, a baloldalon azonban ennek továbbra sincs következménye.

Kapcsolódó írásaink

„Gyurcsány adja az ütemet a baloldalon"

ĀDömötör Csaba: A DK elnöke volt az, aki közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lehet frakciója, ő teremtette le Karácsony Gergelyt a b betűs szóval Márki-Zay miatt, ő zárta ki Márki-Zay Pétert az Elnökök csoportból