Belföld

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a bűnpártolás előszobájában

A szexuális terror helyszínévé vált Ököritófülpös vadászházában történtek mélyrepülésbe taszíthatják a párt támogatását

Megindult a nyomozás a jobbikos szexuális terror ügyében – értesült lapunk. A rendszerváltoztatást követő harminckét esztendő egyik legsúlyosabb botrányát okozták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kistelepülésén történtek.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a bűnpártolás előszobájában
A pártelnök (jobbra) az áldozat helyett a feltételezett elkövetőt védelmezte
Fotó: Földi István Facebook-oldala

Két héttel ezelőtt a Jobbik tisztújítása előtt robbant fel az időzített bomba: szexuális terror helyszínévé lett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpös vadászháza. A gyanú szerint a disznóvágással egybekötött pártrendezvényen egy helyi politikus megpróbálta megerőszakolni Szilágyi György Jobbik-alelnök huszonnégy éves élettársát. A hölgy a párt tagja, sőt választókerületi szervezője volt, a baloldal közös országgyűlési képviselőjelöltjének, Földi Istvánnak a kampányát intézte, aki a feltételezett elkövetője a tavaly decemberben történt zaklatási ügynek. Az áldozatot a párt egyik országgyűlési képviselője, Gyüre Csaba szabadította ki, meghallva az áldozat segélykiáltásait, azt követően, hogy a hölgyet becsalták egy szobába, kísérője rázárta az ajtót, majd az ajtó elé őrt is állítottak.

Szilágyi György két nappal később a Parlamentben tájékoztatta a pártelnököt és kabinetfőnökét, és kérte az ügy kivizsgálását, ám miután hónapokig nem történt semmilyen intézkedés a Jobbiknál – az áldozat pedig nem akarta gyengíteni az összefogott ellenzék esélyeit az országgyűlési választás előtt – , a sértett úgy döntött, feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen. Jakab Péter pártelnök és a feltételezett elkövető tagadja, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna a rendezvényen.

Időközben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség személyi szabadság megsértésének bűntette miatt nyomozást rendelt el, amelyre a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot jelölték ki. Aki mást személyi szabadságától megfoszt, bűntett miatt alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyi szabadság megsértését aljas indokból vagy célból, a sértett sanyargatásával követték el – nyilatkozta lapunknak Hegedűs László büntetőjogász.

A szakértő úgy véli, a nyomozás során felderített tényállás függvényében felmerülhet a bűnpártolás gyanúja is. Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével a tett előtt megegyezett volna, segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön, vagy a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A lapunknak interjút adó, jogász végzettségű Apáti István ország­gyűlési képviselő szerint egykori párttársa, Jakab Péter pártelnök e tekintetben a bűnpártolás előszobájában van. A feltételezett elkövető, Földi István – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés jobbikos tagja – 2016 és 2019 között Kocsord polgármestere volt. Tevékenysége nyomán jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújában ismeretlen tettessel szemben folyik büntetőeljárás a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányságon. A NAV illetékes igazgatósága költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a kocsordi önkormányzatnál megkötött közmunkaszerződések miatt, amik Földi polgármesteri időszakára estek.

Miközben a baloldal hallgat, a kormánypártok női képviselői közleményben álltak ki az áldozat mellett. Közölték, elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a Jobbik vezetése, Jakab Péterrel az élen, a kezdetektől tudott az esetről, azonban az áldozat védelme helyett csak azzal foglalkoznak, miként mentsék meg a feltételezett elkövetőt a következményektől.

Kapcsolódó írásaink