Belföld

Huszonkétezren kértek már menedéket

Továbbra is naponta több száz új menedékes kérelmet nyújtanak be az Ukrajnából menekülők az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál (OIF) – közölte a szervezet.

Az OIF eddig is mindent megtett, hogy mindenhol elérhető legyen a kérelmezők számára, május 9-től azonban még közelebb került az ügyfelekhez, hiszen azóta a háború elől menekülőknek már a kormányablakokban is lehetőségük van benyújtani a menedékes elismerés iránti kérelmet ügyfélfogadási időben. A főigazgatóság közölte, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta május 19-én reggel hat óráig huszonkétezer-harmincnégy kérelmet regisztrált.

Csütörtökön az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszon tizenegyezer-ötvennégyen érkeztek Ukrajnából – közölte tegnap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség négyszázhuszonöt embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Az ORFK hozzátette: az ukrajnai háború elől csütörtökön százkilencvennégy ember, köztük nyolcvan gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A budapesti BOK csarnokban működő humanitárius tranzitponton csütörtökön kétszáznegyven menekülőnek segítettek, az éjszakát száznégy ember töltötte a létesítményben – tájékoztatott tegnap Budapest Főváros Kormányhivatala. A hatalmas létesítményben kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, és a hazánkban maradóknak segítenek a szállás biztosításában.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom