Belföld

Felháborodtak a fővárosiak a Lánchíd lezárásának tervén

Alternatív útvonalak nélkül autómentesítene Karácsony

Karácsony Gergely, aki eddig inkább az országos politikával foglalkozott, most rohamtempóban akarja utolérni magát főpolgármesteri ígéreteinek teljesítésé­ben, öteletei azonban – enyhén szólva – nem aratnak osztatlan sikert a budapestiek körében.

Felháborodtak a fővárosiak a Lánchíd lezárásának tervén
Tömött sorok minden sávban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagy vihart kavart, amikor kiderült, hogy a főpolgármester le kívánja zárni a pesti alsó rakpart Lánchídtól feltehetőleg az Erzsébet hídig terjedő szakaszát, ezt azonban most megspékelte azzal, hogy szólnak érvek a Lánchíd autóforgalom elől való lezárása mellett is. A budapesti közlekedés már így is a tűréshatáron mozog a késve és rosszul szervezett felújítási munkálatok miatt, a város lakói pedig ki is fejezik nemtetszésüket, ha megkérdezik őket. Az Origónak nyilatkozók sem rejtették véka alá a véleményüket: „Hát erre most nagyon csúnyát tudnék mondani, de maradjunk annyiban, hogy Karácsony Gergely elmehet oda, ahova gondolom” vagy „Hülyeségnek tartom! Így is nagy dugók szoktak lenni, hát még akkor mi lenne, ha ezt tényleg megcsinálnák” – bosszankodik az utca embere.

Természetesen Karácsony Gergely nem szívesen reklámozza, hogy a közlekedésszervezési újításokat szükségszerűen megelőző infrastruktúra-fejlesztések is szerepeltek programjában. Ezek hiánya nem akadályozta meg a főpolgármestert abban, hogy bejelentse: végleg lezárják az érintett rakparti szakaszt az autósok előtt. Ezzel a szakmai szervezetek sem értenek egyet, hiszen alternatíva nélkül az észak-déli gépjárműforgalom a belvárosba terelődhet.

A Magyar Autóklub például hangsúlyozta: az ideiglenes lezárás ellen nem volt kifogásuk, azonban a végleges lezárás problémákat vethet fel, egyébként pedig szó sem volt róla. Karácsony amúgy szándékosan időzítette a bejelentést a választások utánra, hiszen tudta, hogy egy ilyen információ rontaná a baloldal esélyeit. Vagyis tisztában van azzal, hogy az ötlet nem népszerű a többség körében, dacára a közvélemény-kutatásnak, amire hivatkozik.

Nemrég a főpolgármester a közösségi oldalán megosztott egy felmérést, amely szerint a megkérdezettek 43 százaléka nem szeretné lezárni a rakpartot az autósok előtt, míg 49 százalék igen. A grafikonból ugyanakkor kiderül, hogy csupán tizenhét százalékot tesznek ki azok, akik a rakpartot teljesen lezárnák a forgalom elől. Az Index szavazást indított a témában, ahol jelentős többségben voltak a lezárás ellenzői.

Az, hogy a főpolgármesternek sürgetővé vált választási ígéretei teljesítése, nem meglepő, tekintettel arra, hogy ciklusa félidejében jelentős elmaradásban van. Bebizonyosodott az is, hogy az országgyűlési választást megelőző időszakban inkább országos karrierjét igyekezett építeni, győzködve a baloldalt, hogy ő a megfelelő miniszterelnök-jelölt. Végül, Karácsony visszalépése után Márki-Zay Péter lett az előválasztás győztese, és emiatt Gyurcsány Ferenc trágár szavakkal tette helyre a főpolgármestert, pártját, a Párbeszédet pedig „nem létezőként” definiálta.

Karácsonyt valószínűleg szorosan felügyeli Gyurcsány Ferenc a fővárosban is Gál J. Zoltán révén, aki a főpolgármester egyik tanácsadója. Érezhető tehát, hogy az idő és a levegő is fogy, a frusztrált Karácsony Gergely pedig a minap egy interjúban úgy fogalmazott: „nem biztos, hogy a választópolgárok rosszul döntöttek, amikor ennek az ellenzéknek most nem adtak felhatalmazást a kormányzásra.”

Szidják Karácsony Gergelyt a megkérdezett autósok - derül ki a Metropol videójából, melyet alább tekinthet meg!

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink