Belföld

Gyurcsány törölte kapitányát az Elnökök csoportból

A valódi vezető

Ha eddig nem lett volna egyértelmű, most kiderült, ki irányította a baloldalt a kampányban. A Telexen tegnap megjelent írás részletesen taglalja a baloldal belső viszályait a választás előtti hónapokban.

Gyurcsány törölte kapitányát az Elnökök csoportból
Gyurcsány Ferenc, a valódi vezető
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A portál információi szerint ez év január 3-án az MSZP Villányi úti irodájában gyűltek össze a baloldali pártok vezetői, az akkor már miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter nélkül. A téma a rossz irányba haladó kampány és a mindenre rátelepedő listavezető volt. Gyurcsány Ferenc nekiesett Karácsony Gergelynek: „B.szd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged” – utalva arra, hogy Karácsony visszalépése tette lehetővé Márki-Zay előválasztási győzelmét. Kritizálta a főpolgármester pártját, a Párbeszédet is: „Van néhány nagyon tehetséges politikusotok, de mint párt nem léteztek.”

Ekkor már állt a bál a baloldali vezetők és a „kapitány” között, aki egyre hajmeresztőbb kijelentéseket tett nyilvánosan. Többen kérték a bukott miniszterelnököt, tegyen valamit Márki-Zay megregulázása érdekében. A Signal titkosított chatprogramon létrehozott Elnökök elnevezésű csoportbeszélgetésben ekkor Gyurcsány Ferenc a források szerint december–januárban már ilyeneket írogatott Márki-Zaynak címezve: „A kapitány légyszíves vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell.”

A konfliktus egyik forrása a Márki-Zay Péter által igényelt hetedik frakció volt. A kérés elutasításának közlését is Gyurcsányra bízták. Ezen a megbeszélésen, miután a pártok nem engedtek, Márki-Zay felállt, és az embereivel együtt kivonult a teremből. Az egyik jelenlévő szerint Jakab Péter Jobbik-elnök még dühösen utána kiabált: „Így lesznek majd a kormányülések is, hogy fogod magad és elmész?” Április 4-én, a választás másnapján Márki-Zay Péter kapott egy értesítést, miszerint Gyurcsány Ferenc eltávolította a már fentebb emlegetett Elnökök csoportbeszélgetésből.

Kapcsolódó írásaink