Belföld

Balos feddhetetlenség: Földit átnyomták az előválasztáson is

A kocsordi polgár­mester költségvetési csalás ügyéről Márki-Zay Péter, az összefogás listavezetője azt mondta, ha Czeglédyt a DK elindíthatja a választáson, akkor nem tud mit tenni

A botrányos jobbikos disznótor egyik vezéralakja, Földi István az előválasztás kampányában feljelentette szocialista riválisának párttársát, Halmi Józsefet, Győrtelek polgármesterét, aki nem átallotta tájékoztatni az előválasztási bizottságot a volt kocsordi polgármester költségvetési csalási ügyéről. A feddhetetlenség hiánya Márki-Zay Pétert sem zavarta az MSZP-s Halmi szerint.

Balos feddhetetlenség: Földit átnyomták az előválasztáson is
Halmi József, Papp Ildikó és Tóth Bertalan. Hiába tettek panaszt
Fotó: Facebook

A jobbikos disznótoron történt erőszakos cselekmények kapcsán személyi szabadság megsértése bűntettének gyanúja miatt indult nyomozás egyik feltételezett elkövetője, Földi István volt kocsordi polgármesteri ténykedése kapcsán több büntetőeljárás indult hűtlen kezelés, illetve költségvetési csalás gyanújával ismeretlen tettessel szemben.

Egy másik ügyről is hírt adtunk, szintén költségvetési csalás gyanújával indult eljárás, amelyben Földi István volt polgármester beismerő vallomást tett mint tettes, az ügyészség által előírt felfüggesztés során a jóvátételt megfizette, így az eljárás vele szemben jogerősen befejeződött.

Ez utóbbi ügy nagy hullámokat vetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ellenzéki előválasztás idején, mivel a jelölteknek – így a jobbikos Földi Istvánnak is – feddhetetlenségi nyilatkozatot kellett tenniük. Földi ennek során úgy pályázott az országgyűlési képviselőjelölti posztra, hogy korábban maga tett beismerő vallomást, mi szerint egy 16,8 millió forintos szerződésnél az államkincstártól kapott pénzt más célra költötték el az önkormányzatnál.

A pénzt később visszafizették, de a költségvetési csalás megvalósult. Az ügyészi felfüggesztés azt eredményezte, hogy a tettes és bűntársai mentesültek a büntetett előélet hátrányos jogkövetkezményeitől.

A büntetőügy Földi erkölcsi bizonyítványát tehát nem érintette, ám a feddhetetlenséget igen, a jelölt ennek hiányában nem vehetett volna részt az előválasztáson. Földi István szocialista riválisának, Papp Ildikónak a párttársa, Halmi József, az MSZP megyei alelnöke, Győrtelek polgármestere az ügyészi felfüggesztésről szóló határozatot megküldte az első fokú előválasztási bizottságnak. Ebből fehéren-feketén kiderülhetett, hogy a jobbikos jelöltnél hiányzik a feddhetetlenség, ám a panaszt elutasították. A dokumentumot Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója látta el kézjegyével.

„Ezt természetesen megfellebbeztük a Magyar György vezette országos előválasztási bizottságnál, ahol a panaszunkat már nem bírálták el, így Földi István elindulhatott az előválasztáson, s meg is nyerte azt” – mondta lapunknak Halmi József, akit Földi feljelentett amiatt, hogy az előválasztási bizottság mellett két másik embernek is megküldte a határozatot.

„A helyi előválasztási bizottság jobbikos delegáltját szerettem volna tájékoztatni a valóságról Földivel kapcsolatosan. Egyébként Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölthöz is fordultunk, hogy mit szól a jelölthöz, belefér-e a tiszták koalíciójába, de azt mondta, ha Czeglédy Csabát a DK elindíthatja a választáson, akkor nem tud mit tenni, ilyen előfordul” – idézte fel Halmi, hozzáfűzve, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan és Harangozó Tamás, a párt etikai bizottságának elnöke is kiállt mellette.

Földi feljelentése alapján mindenesetre a Nyírbátori Rendőrkapitányság idén márciusban személyes adattal történő visszaélés gyanúja miatt Halmi Józsefet hallgatta ki gyanúsítottként. Ezt a szocialista politikus azzal alapozta meg, hogy két magánszemélynek is kiadta a Nyíregyházi Járási Ügyészség határozatát, amelyben nem takarta ki Földi István személyes adatait.

A volt kocsordi polgármester tevékenységével összefüggésben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében két éve folyó eljárásban a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányságon két év alatt nem sikerült az előzőhöz hasonló gyorsasággal eljárni, az ügynek egyelőre gyanúsítottja sincs.

Földi tagad, csúsztat és karakter­gyilkosságot emleget

Földi István és Márki-Zay Péter. Választási szövetség
Földi István és Márki-Zay Péter. Választási szövetség
Fotó: Facebook

A rendőrség elvetette a szexuális bűncselekmény gyanúját, elég volt a következmények nélküli sajtóhakniból! – ezzel címmel írt bejegyzést a jobbikos botrány egyik főszereplője, Földi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos és momentumos tagja, aki a feljelentésben foglaltak szerint tavaly decemberben egy jobbikos rendezvényen szerepet vállalhatott Szilágyi György volt Jobbik-alelnök huszonnégy éves élettársa megerőszakolási kísérletében.

A megyei főügyészség személyes szabadság megsértésének bűntette miatt rendelt el nyomozást, amely közváddal üldözendő bűncselekmény. A szexuális erőszak alapesete magánindítványra büntetendő. Ez azt jelenti, hogy a sértett dönti el, kívánja-e az általa átélt eseményeket a büntető igazságszolgáltatás keretében felidézni. Szintén a sértett joga eldönteni, akar-e az elkövetővel szembesülni. A nyomozóhatóságnak – illetve az azt felügyelő vádhatóságnak – bármikor joga van egy cselekményt átminősíteni. Földi István bejegyzésében azt panaszolja, hogy olyan, karaktergyilkos sajtóhadjárat indult személye ellen, amire nehéz szavakat találnia.

„A kormánypárti propaganda teljes gépezete, minden ágyúja felénk fordult és megállás nélkül lőni kezdett. A mi dolgunk, hogy emelt fővel tartsunk ellen a hazugságoknak. Én tiszta lelkiismerettel állok a rendőrségi nyomozás elé, amelynek már a megindulása tisztázta a dolgokat. A Fidesz és annak csatolmányainak vádjai ezzel porba hulltak” – állította Földi, csakhogy az, hogy „személyes szabadság megsértésének” bűntette miatt nyomoznak, egyáltalán nem jelenti azt, hogy más nem történt.

Kapcsolódó írásaink