Belföld

Nyomozás indult a botrányos disznótoron történtek ügyében

Személyi szabadság megsértésének bűntette miatt rendelt el nyomozást tegnap a jobbikos nemierőszak-botránnyal összefüggésben a rendőrség – tudta meg a Pesti­Srácok.hu a nyomozást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől.

Nyomozás indult a botrányos disznótoron történtek ügyében
Jakab Péter és Földi István
Fotó: Instagram

Amint azt megírtuk, a disznótoros botrány egyik főszereplője, Jakab Péter pártbeli bizalmasa, Földi István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos tagja az áldozat feljelentése alapján érintettje lehet az eljárásnak. Arról is beszámoltunk Földi István egykori kocsordi polgármester tevékenysége kapcsán, hogy még a Kincstártól a gyermekétkeztetésre kapott pénzt is eltüntették az önkormányzatnál. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrkapitányság az önkormányzat jelenlegi képviselő-testülete által tett feljelentés alapján, hűtlen kezelés gyanújával két éve nyomoz az ügyben, gyanúsítottja még nincs a büntetőeljárásnak.

A Földi István polgármester által 2016–19 között irányított önkormányzat 94 millió forint hiányt halmozott fel, ennyi pénzzel maradt adósa a különböző beszállítóknak, az államkincstárnak és a közüzemi szolgáltatóknak. Az ügyben Kovács Sándor, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője is tett feljelentést, ennek sorsáról a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője adott tájékoztatást lapunknak. Eszerint a kocsordi önkormányzatnál történtek miatt az országgyűlési képviselő feljelentése alapján a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanújával is nyomozást rendelt el. Közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt a Mátészalkai Rendőrkapitányság jár el.

Ugyanakkor a feljelentés negyedik pontja tekintetében, költségvetési csalás bűntette miatt már folyt nyomozás korábban, amelyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség az eljárást feltételesen felfüggesztette, majd miután ez eredményesen eltelt, meg is szüntette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ügyben valaki beismerő vallomást tett, a pénzügyi jóvátételt megfizette, s ha egy éven belül vele szemben más eljárásban nem születik marasztaló ítélet, akkor az elkövető mentesül a hátrányos jogkövetkezmények alól. Az elkövető személyéről a főügyészség nem adott tájékoztatást.

Kapcsolódó írásaink

Nem díjazza a gyurcsányi utat a jobbikosok zöme

Ā„Kettő a zsömlét felezi, három a parizert szeleteli, a többi négy nézi, Peti pedig eszi – vagy posztolja. Jó meló!” – így minősítette egy kommentelő a Jakab Péter által a Jobbik elnökségének munkakezdéséről közzé tett fotót