Belföld

Több mint ötven ukrajnai menekült fiatal érettségizik hazánkban

Különórákat, egyéni felkészítést, ingyenes tankönyveket, sőt oktatási segédeszközöket is kapnak az Ukrajnából hazánkba érkező menekült diákok, az őket fogadó magyar iskolák pedig pluszjuttatásban részesülnek. Sok menekült fiatal él az érettségi vizsgázás lehetőségével is.

Az Ukrajnában dúló háború miatt gyerekek tízezrei lépték át az elmúlt hetekben Magyarország határát, közülük sokan a hazatérés lehetőségére várnak, mások továbbutaztak, de napról napra emelkedik azoknak a száma, akik menedékes kérelmet nyújtanak be, és tanköteles korú gyermekeiket magyar óvodákba és iskolákba íratják be. Április végéig 360 óvodás és 1153 iskolás menekült gyermek kapcsolódott be a magyar köznevelésbe. A magyar kormány több módon is segíti a hozzánk érkező gyermekes családokat, például azzal, hogy ingyen letehetik nálunk az érettségi vizsgát azok a fiatalok, akiket végzős középiskolásként ért utol a háború, ezért otthon nem tudták befejezni a tanulmányaikat. Lapunk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte, hogy a menekültek közül 55 fiatal jelentkezett a most zajló tavaszi érettségi szezon vizsgáira.

Akik menekült státuszt kérnek és tanköteles korúak, a magyar diákokkal azonos feltételek mellett vehetik igénybe az oktatást, kollégiumi ellátást és egyéb pedagógiai szolgáltatást (például logopédia, gyógytestnevelés, nevelési tanácsadás).

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: fontos szempont, hogy az érkező gyerekek, pszichológiai, mentális segítséget is kapjanak az őket ért trauma feldolgozásához. „A menedékes kérelmet benyújtók jogosultak a köznevelési szolgáltatásokra, ugyanakkor az is fontos, hogy minél előbb rendelkezzenek alapvető nyelvismerettel, kiszakadjanak a háborús viszonyokból, és nyugodt tanulási környezetbe kerüljenek. A gyerekek mentálhigiénés támogatása céljából tájékoztató kiadványt juttatunk el a menekültek fogadását szervezőkhöz, amely a szülőknek, felnőtt kísérőknek nyújt segítséget a háborús körülmények okozta lelki következmények mérsékléséhez, felszámolásához” – magyarázta az államtitkár a DK-s Arató Gergely írásbeli kérdésére adott válaszában. Rétvári Bence leszögezte: a menekült gyermekek, tanulók ellátása, tájékoztatása és integrálása szervezetten és eredményesen zajlik. A menekült fiatalokat fogadó iskolák, óvodák rendelkeznek a szükséges információkkal, és a kormány az anyagi erőforrásokat is biztosítja az extra feladatokhoz.

Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy olyan esetekben, amikor a gyermek nyelvismerete lehetővé teszi a magyar nyelvű oktatást, akkor az iskola a gyermek életkora, tudásszintje alapján besorolja a megfelelő osztályba, erről az igazgatók döntenek. A menekült tanulók az iskolai könyvtár állományából, valamint a Könyvtárellátó (Kello) Nonprofit Kft. rendszerén keresztül megkapják a szükséges tankönyveket is.

Emellett törekszik a kormány a menekült gyerekek integrálására és a magyar nyelvismeretük fejlesztésére is – folytatta az államtitkár, aki emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelvismeret megszerzése, valamint a szaktárgyi felzárkózás elősegítése céljából a kormány heti öt óra délutáni egyéni felkészítést biztosít a menekült diákoknak, és erre anyagi fedezetként az érintett iskolák fenntartói havonta tanulónként 130 ezer forint többletnyi kiegészítő támogatást kapnak. A fentieken túl az ukrán nemzetiségű gyerekek nyelvtanulásának elősegítése céljából felkerült az elérhető tankönyvek jegyzékére két darab ukránoknak készült magyar mint idegen nyelv tankönyv, amelyet ingyenesen tudnak megrendelni az iskolák.

Mint kiderült, van segítség azon családok, illetve diákok számára is, akik csak ideiglenesen vannak hazánkban, és nem nyújtanak be menedékes kérelmet. A szaktárca tájékoztatása szerint ha a család rövid időre segítséget kér a tanulás, felkészülés folytatásához a magyarországi tartózkodás idején, akkor a tankerületi iskolák notebookot, valamint tanulási helyszínt és oktatási segédeszközöket biztosítanak a bajbajutottaknak.

Ahogy korábban megírtuk, a kormány nemcsak az óvodás és tanköteles korú diákok oktatását biztosítja, de támogatja a háború miatt kettétört egyetemi pályafutásokat is. A Stipendium Hungaricum program keretében az Ukrajnából érkező fiatalok akár diplomát is szerezhetnek Magyarországon. A kormány teljes tandíjmentességet biztosít a menekült hallgatóknak a magyar egyetemeken, emellett lakhatási hozzájárulást vagy ingyenes kollégiumi elhelyezést, egészségügyi biztosítást és rendszeres havi ösztöndíjjuttatást is. A Students at Risk névre keresztelt ösztöndíjprogramba a tervek szerint mintegy ezren kerülhetnek be.

Kapcsolódó írásaink