Belföld

Nem jön ki a matek a közpénzekkel

Nagy csalódást okoztak a választási eredmények – jelentette ki a ferencvárosi képviselő-testület ülésének kezdetén Baranyi Krisztina polgármester, majd megállapította: a IX. kerületben „nagy a kormány elutasítottsága”.

Nem jön ki a matek a közpénzekkel
Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsanna (Suzi). Baranyi szerint csak nyomdahiba, hogy nem stimmelnek a számok
Fotó: MH/Katona László

Leszögezte: „meg kell védeni azokat az értékeket, amelyeket a kormány el akar tiporni”, példaként említette többek közt a migránsok és az LMBTQ-emberek ügyét. Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője figyelmeztette a polgármestert, hogy a választások ad hoc értékeléséről szóló „polgármesteri performansz” sehogy sem illeszthető be a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) pontjai közé.

Napirend előtt a szintén kormánypárti Kállay Gáborné felidézte, hogy a meccsre Budapest távoli részeiről és vidékről autóval érkező és a rendőrség által mellékutcákba irányított szurkolókat a közterület-felügyelők zöld–fehér zacskóba csomagolt büntetéssel sújtották zöldterületen való parkolásért. „Szurkolóin keresztül bünteti a Fradit a városvezetés” – állapította meg, hozzáfűzve: „rossz az irány, ez az út nem vezet sehová”.

Az önkormányzati gazdasági társaságok 2021. évi beszámolójáról és 2022. évi üzleti tervéről szóló napirendi pontnál jelen volt a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő (FEV) IX. Zrt. vezérigazgatója, Pataki Márton, aki korábban, amikor Baranyi helyi képviselő volt, vele együtt harsogta tele az akkor még fideszes vezetésű Ferencvárost az „átláthatatlan, kiszervezett parkolás” miatt. A mostani beszámolóhoz csatolt egyik melléklet, a „Megfelelési tanácsadói jelentés” ennek fényében igen érdekes megjegyzéseket tartalmaz a Baranyiék által átalakított parolásról.

Szerepel benne például, hogy az elektronikus ügyviteli rendszerben nem mindig egyeznek meg az operatív jelentésekben az automaták listájában szereplő információk az események adataival, az automaták ürítéséről készült jegyzőkönyvekben is ellentmondásos adatok szerepelnek, „az eltérések okainak vizsgálata túlságosan sommás”, a karbantartást nem ellenőrzik, a hibajavítást sem dokumentálják megfelelően, és több mint 280 munkát végeztek el késedelmesen, amelynek kötbérvonzata meghaladta volna a három és fél millió forintot, ezt azonban nem érvényesítették.

Az ülésen Pataki zavartan azt magyarázta, hogy ezt a dokumentumot nem kellett volna látniuk a képviselőknek. Vagyis a tulajdonosi jogokat gyakorló testületnek! – mondta lapunknak felháborodottan Gyurákovics Andrea, abszurdnak nevezve a helyzetet. Hozzátette, amikor rámutatott, hogy a beszámoló egyik főoszlopában nem jön ki a számok összege, Baranyi úgy reagált, ez csak nyomda-hiba. Csakhogy itt közpénzek szabályos felhasználásáról és átláthatóságról van szó – hangsúlyozta a kormánypárti képviselő.

Kapcsolódó írásaink