Belföld

Megbüntette Karácsonyt a választási bizottság

Félmilliós bírság a főpolgármesternek

Több mint félmillió forint bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához.

Megbüntette Karácsonyt a választási bizottság
Nem számolt el több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívvel
Fotó: MH/Katona László

A főpolgármester magánszemélyként két kérdésben – a Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében – kezdeményezett népszavazást tavaly, az aláírásgyűjtő íveket január 21-én adta le, az NVB pedig az aláírások ellenőrzése után március 9-én állapította meg, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges, legalább kétszázezer érvényes aláírás.

A jogszabály szerint az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként nyolcszáz forintot. A testület tegnapi ülésén egyhangú döntéssel megállapította, hogy a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le a Párbeszéd társelnöke, ezért 260 800 forint bírságot szabott ki rá. Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza, ezért 257 600 forint bírságot szabtak ki rá. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Egyébként az NVB már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartotta meg ülését. Az NVB-nek hét, az Országgyűlés által választott tagja van, de a frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe. Az új parlamentben kilenc frakció alakult meg – Fidesz, KDNP, DK, Jobbik, Momentum, MSZP, Mi Hazánk, Párbeszéd és LMP –, de eddig csak a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP jelentette be megbízottját.

A testület lemondások miatt megüresedett országos nemzetiségi mandátumokat is kiadott tegnap. Az Ukrán Országos Önkormányzatban Grexa Liliána mandátumát Ignácz Viktória kapta meg, az Országos Szlovén Önkormányzatban Skaperné Embersics Erzsébet mandátumát Holecz Lajosnénak adták ki, az Országos Örmény Önkormányzatban pedig Akopjan Nikogosz mandátumát Vartapetján Gábor János veheti át.

Kapcsolódó írásaink