Belföld

Gyurcsány pártján kívül válságban a baloldal

A baloldali együttműködés keretében indult hat párt jelenlegi, válságos állapotát vizsgálja a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzése, egyenként rámutatva három meghatározó problémára, a megkülönböztethető, világos identitás, illetve a politikai mondanivaló hiányára, a vezetői válságra és a szervezeti instabilitásra. 

Gyurcsány pártján kívül válságban a baloldal
Látványos a Gyurcsány-dominancia a baloldalon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ellenzéki összefogás a választási kudarc után szétesett, az egymással is versengő pártok – a Demokratikus Koalíció kivételével – politikai válságba kerültek, a közvélemény-kutatások szerint jelenleg a Mi Hazánk Mozgalom megítélése is jobb, mint a hat párt népszerűsége külön-külön, mutat rá az elemzés, amelyet Deák Dániel és Nagy Ervin jegyez, s amely azt is megállapítja: továbbra sincs ideológiai karaktere és nem találja saját hangját a parlamentbe először bekerülő Momentum, amely az elhúzódó vezetési válság mellett intellektuálisan is kiüresedett, „obstrukciós” akcióinak pedig egyre rosszabb megítélése van.

Az úgynevezett zöldpártok szintén vezetési válságtól szenvednek, az egykori országos hálózatát elvesztő LMP, illetve a tagsággal sosem rendelkező Párbeszéd is csupán médiapártként működik, szögezik le az elemzők, akiknek meglátása szerint a Jobbik elvesztette nemzeti jellegét, megszűnt a párt szuverenitása, botrányok és az önvizsgálat teljes hiánya miatt a szervezet leépülése folytatódni fog, sőt a párt jövője is kérdésessé vált.

A Demokratikus Koalíció az egyetlen olyan szervezet, amelynek vezetése és struktúrája stabil maradt a közös választási kudarc után, így (mivel Gyurcsány Ferenc újra össze szeretné fogni a baloldalt) vélhetően először a megszűnéshez közel álló, történelmi mélyponton lévő MSZP-t fogja beolvasztani - emeli ki a két kutató, hozzátéve: Gyurcsány célja a 2010 előtti MSZP–SZDSZ-koalíció mintájára egy hasonló fazonú, általa vezetett DK–Momentum-koalíció megteremtése, amelybe a többi baloldali párt is részt venne.

A teljes elemzés szövege itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Kocsis Máté: A legfontosabb érték az ember

ĀHálával köszöntjük az ápolókat és az egészségügyi szakdolgozókat - írta a Fidesz frakcióvezetője - Fidesz: Az ápolókat ma nagyobb megbecsülés illeti, mint a baloldal kormányzása idején

Nem díjazza a gyurcsányi utat a jobbikosok zöme

Ā„Kettő a zsömlét felezi, három a parizert szeleteli, a többi négy nézi, Peti pedig eszi – vagy posztolja. Jó meló!” – így minősítette egy kommentelő a Jakab Péter által a Jobbik elnökségének munkakezdéséről közzé tett fotót