Belföld

Megélhetési politikusok választották újra Jakabot

Olyan tagok döntöttek az elnöki pozíció­ról, akik anyagilag, egzisztenciális értelemben függenek tőle, a pozíciójukat féltik – mondta lapunknak Nagy Ervin. Az elemző közölte: Jakab Péter nem tudja és nem is akarja megváltoztatni a párt baloldali orientációját, ha folytatódik a DK-val való szoros együttműködés, akkor a Jobbiknak nincs önálló jövője.

Megélhetési politikusok választották újra Jakabot
„Szépek vagytok, ficsúrok! Jakab, oszlasd fel ezt a Mókus őrsöt, az lesz nekünk, ellenzékieknek a legjobb”– írta az elnökség képe alá az egyik kommentelő
Fotó: Facebook

Az ellenzéki összefogás maga alá temette a Jobbikot, a történelmi kudarc legnagyobb vesztese a Jakab Péter elnöki ideje alatt identitását elvesztő párt – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője. Hozzátette, a Mi Hazánk parlamentbe jutásával végleg beszűkült a Jobbik mozgástere, illetve lehetetlenné vált a régi, jobboldali narratíva képviselete, ezért elmondható, hogy a párt már nemcsak szövetségi politikájában, hanem politikai mondanivalójában is a baloldali, globalista tömb szerves részévé vált.

A pártnak 2010 óta nem volt ilyen kevés szavazója, illetve ennyire kis létszámú frakciója a parlamentben, Jakab Péter ennek ellenére sem mondott le, ami a felelősségvállalás és az önvizsgálat elmaradására utal, ez pedig újabb kilépési hullámot fog okozni, a párt tagsága és a társadalmi beágyazottsága tovább fog csökkenni – véli az elemző. Felidézte, az elmúlt évben Jakab leszámolt belső kritikusaival, kizáratta vagy kilépésre kényszerítette azokat a politikusokat, akik másmilyen jövőt képzeltek el. Ennek köszönhetően olyan tagok döntöttek az elnöki pozícióról, akik anyagilag, egzisztenciális értelemben függenek tőle, a pozíciójukat féltik. Jakabot tehát megélhetési politikusok választották újra.

Tovább ronthatja a Jobbik megítélését a nemrég kirobbant botrány – folytatta Nagy Ervin. Hangsúlyozta: azoknak, akik egy pártot, egy politikust felhatalmaznak egy település vezetésével, vagy az Országgyűlésben való képviselettel, joguk van tudni, milyen emberek alkotják az általuk választott politikai közösséget, ezért egy ilyen botrány nem magán-, hanem közügy, és a büntetőjogi következményén túl politikai vonzata is kell, hogy legyen.

„A Jobbik szövetségeseiről az a Babits Mihály idézet jut eszembe, miszerint vétkesek közt cinkos, aki néma” – jegyezte meg az elemző. A baloldali kettősmércére is felhívta a figyelmet: korábban például Vadai Ágnes egy politikai performansz keretében monoklit festett a szeme alá, tiltakozva ezzel a nőket ért bántalmazás miatt, amikor a parlamentben az Isztambuli Egyezmény elfogadását követelték. Ha tisztességes módon ragaszkodnának a balliberális politikusnők a saját elveikhez, akkor most egy emberként határolódnának el a Jobbiktól, ám nem teszik meg, így a botrány a szétesőben lévő ellenzék egészének megítélését is ronthatja.

„Jakab Péter nem tudja és nem is akarja megváltoztatni a párt baloldali orientációját, hiába beszél jobboldaliságról, ha ennek ellentmondanak a tettek, és folytatódik a DK-val való szoros együttműködés, akkor a Jobbiknak nincs önálló jövője, a Gyurcsány Ferenc vezette párt szatellitszervezetévé válik” – mondta Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink

Nem díjazza a gyurcsányi utat a jobbikosok zöme

Ā„Kettő a zsömlét felezi, három a parizert szeleteli, a többi négy nézi, Peti pedig eszi – vagy posztolja. Jó meló!” – így minősítette egy kommentelő a Jakab Péter által a Jobbik elnökségének munkakezdéséről közzé tett fotót