Belföld

Kocsord Földinek az ígéret földje

Jakab Péter szatmári helytartója polgármesterként kilencvennégymillió forintos hiányt hozott össze

Még a kincstártól a gyermekétkeztetésre kapott pénzt is eltüntették annál az önkormányzatnál, amelyet a jobbikos Földi István, Jakab Péter legfőbb bizalmasa vezetett. A rendőrség két éve nyomoz az ügyben, gyanúsított még nincs.

Kocsord Földinek az ígéret földje
A pártelnök szatmári bizalmasa a baloldal szerint feddhetetlen
Fotó: Földi István Facebook-oldala

Az erőszakos nemi közösülés kísérletébe torkolló szatmári jobbikos disznótornak a feljelentésben megnevezett tettese, vagyis Földi István, Jakab Péter pártelnök megyei helytartója a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés jobbikos és momentumos delegáltja. Földi volt a hatpárti ellenzéki összefogás mátészalkai választókerületében az előválasztás győztese, a „tiszták koalíciójának” jelöltje. Mindebből az a következtetés is levonható – hiszen ez a jelöltté válásnak alapfeltétele volt – , hogy Földi is aláírta a feddhetetlenségi nyilatkozatot.

Ez nemcsak arra terjedt ki, hogy a jelölt rendelkezik-e tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal, arról is nyilatkoznia kellett a magát megméretőnek, hogy van-e folyamatban vele szemben büntetőeljárás. Emiatt szocialista riválisának pártja az előválasztás etikai bizottságához is fordult, ráadásul a bizottság kapott olyan dokumentumokat is, amelyek arra utaltak, hogy Földi mégis csak érintettje lehet büntetőeljárásoknak.

Ezek előzményéhez tartozik, hogy Kocsordon, egy háromezer lelkes településen, ahol Földit 2014-ben a Jobbik színeiben önkormányzati képviselővé választották, 2016-ban időközi polgármester-választást tartottak, amelyen Földi István lett a település vezetője. Tisztségét 2019 őszéig töltötte be, ám az önkormányzati választáson nem választották újra. Kocsord jelenlegi polgármesterétől, Bakos Róberttől megtudtuk, hogy zárszámadáskor kiderült, az önkormányzat 94 millió forint hiányt halmozott fel, ennyi pénzzel maradt adósa a különböző beszállítóknak, az államkincstárnak és a közüzemeknek.

A gyermekétkeztetésben, illetve a szociális ellátás területén például 22 millió forintra rúgott a hiány. Jelentős volt a közüzemiszámla-tartozás is, emiatt a szolgáltató a művelődési házban a gázórát is leszerelte. Egy testületi ülésen a pénzügyi bizottság elnöke arról számolt be, hogy maga is több alkalommal kérte a jegyzőtől a pénzügyi bizottsági ülések jegyzőkönyveit, ám a jegyző azt válaszolta, hogy „azok nem fellelhetők” – mondta lapunknak Bakos Róbert polgármester.

Hozzátette, három és fél év pénzügyi bizottsági üléseinek jegyzőkönyvei hiányoztak. Az önkormányzat zárszámadása és belső vizsgálata után ismeretlen tettessel szemben több ügyben is büntetőfeljelentést tettek: sikkasztás, költségvetési csalás, valamint számviteli fegyelem megsértésének gyanúja miatt. A megkárosított vállalkozók pedig, akiknek a számláit nem egyenlítette ki az önkormányzat Földi polgármesteri időszakában, pertársaságot akartak alakítani, hogy hozzájussanak beszállításaik ellenértékéhez, ám velük sikerült megállapodni abban, hogy az önkormányzat részletfizetéssel rendezi kifizetetlen számláikat.

Lapunk ennek kapcsán megkereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt. A folyamatban lévő eljárásról bővebb tájékoztatást nem adnak – tették hozzá.

Nem ez az egyetlen büntetőeljárás, amely Földi István polgármesteri időszakához köthető – értesültünk. Kovács Sándor, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője is feljelentést tett a közmunka kapcsán megkötött megbízási szerződések vonatkozásában. Hogy ebben az ügyben melyik hatóság jár el és folytat nyomozást, egyelőre nem sikerült kiderítenünk.

Néhány ilyen, még Földi István idejében megkötött szerződésről tavaly novemberben a Magyar Nemzet számolt be. A kocsordi önkormányzat megbízási szerződést kötött például egy közmunkással a „közmunkaprogramban való részvételre”, ez az abszurdok abszurdja mutatvány 3 409 523 forintba került. Leszerződtek több millió forintra „uborkaszedési szaktanácsadásra” olyan személlyel, aki közfoglalkoztatott is volt. Ezt a párhuzamosságot maga a törvény zárja ki, hiszen közfoglalkoztatott csak az lehet, akinek más jövedelemforrása nincs.

Kapcsolódó írásaink

Fülsiketítő csend

ĀTovábbra is hallgat a teljes baloldal a disznótorbotrányról, nem festettek magukra monoklit és nem ragasztották be a szájukat az erőszak elleni tiltakozásul az ellenzéki képviselő hölgyek - Kilépett a Jobbikból Stummer János