Belföld

Fülsiketítő csend

Továbbra is hallgat a teljes baloldal a disznótorbotrányról, nem festettek magukra monoklit és nem ragasztották be a szájukat az erőszak elleni tiltakozásul az ellenzéki képviselő hölgyek. A Jobbik tisztújítása is súlyos kérdéseket vet fel, ugyanis kilencvenegy alapszervezetet frissen alapítottak Jakab Péter elnök újjáválasztása érdekében.

Fülsiketítő csend
Fotó: MH / Hegedüs Róbert

A feljelentés szerint erőszakos nemi közösülés kísérletébe torkolló jobbikos disznótor hullámai tovább terebélyesedtek. Kiderült például, hogy a párt szombati, tisztújító kongresszusán, ahol Jakab Pétert óriási többséggel újra elnökké választották, „kicsit” túlbiztosították a Jakab újjáválasztásához szükséges küldöttek számát. Szilágyi György, a szexuális terror áldozatának élettársa, a párt alelnöke hivatalosan még alelnökjelöltként érkezett a kongresszusra, ám amikor jelölti kortesbeszédébe kezdett, a feljelentésben megnevezett feltételezett elkövető, vagyis Földi István és az általa frissen alapított alapszervezetek küldöttei, mintegy kilencvenegy friss jobbikos kivonult a teremből.

Szilágyi egyébként nem kortes-, hanem búcsúbeszéddel készült, felidézte a „szebb jövő” sikeresebb korszakait, és mint az alapítók egyik utolsó mohikánja, arra kérte párttársait, rá ne adják már le voksaikat, mert „olyan erkölcsi helyzetben lévő” politikusokkal, mint Jakab Péter és szabolcsi helytartója, Földi István, ő képtelen lenne együtt dolgozni. „Engem is meglepett, hogy egyáltalán nem fogadta ellenséges hangulat a bejelentésemet, holott a teremben túlnyomórészt Jakab hívei tartózkodtak.

Azzal búcsúztam, hogy jobbikosként tizennégy évig mindig az igazság oldalán álltam, és az igazság szabaddá tesz. Leadtam a küldötti kártyámat, és távoztam a teremből” – mondta lapunknak a volt alelnök, hozzátéve, bízik abban, hogy a nyomozóhatóság mielőbb tisztázza a történteket. Ebben a büntetőeljárásban sok meglepetés kiderülhet még a Jobbik háza táján – jegyezte meg.

Rétvári Bence államtitkár közösségi oldalán felidézte, hogy a baloldali képviselőnők korábban festett monoklival, beragasztott szájjal és mécsessel a kezükben tiltakoztak az erőszak ellen, egy közleményben pedig azt írták: „Ha a hatalommal való visszaélés egyik legdurvább formája, a szexuális zaklatás következmények nélkül marad, akkor semmi nem fog változni az országban és a társadalomban.” Hallgattak viszont Havas Henrik, Gothár Péter, Gréczy Zsolt és Donáth László esetében. És a mostani molesztálási ügyben is „fülsiketítő a csend”.

Dúró Dóra, a Jobbik egykori frakcióvezető-helyettese, a Mi Hazánk elnökhelyettese Facebook-posztjában úgy értékelt: „Itt ülünk (az Országgyűlésben – a szerk.), és a Jobbiknak huszonhat helyett tíz képviselője van, a Mi Hazánk pedig önállóan indulva bejutott a parlamentbe. Az ő tisztújításukat ismét botrányok kísérték, és a nemi erőszak vádja és az eltussolás szándéka minden eddiginél mélyebb erkölcsi válságba taszítja a Jobbikot.”

A Jobbik hétvégi tisztújítása kapcsán a Bors arról írt, a párt maradék alapszervezeteinek több mint egyharmadát, kilencvenegyet az elmúlt hónapokban alapították, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, méghozzá a nemi erőszak gyanújába keveredett Földi István aktív közreműködésével. Sokak szerint ez az igazi magyarázata annak, hogy Jakab Péter miért próbált az utolsó pillanatig „falazni” a botrányos nemi erőszakkal kapcsolatban. Egészen nyilvánvalóan fantomszervezetekről van szó, amelyek csakis azért léteznek, hogy bebiztosítsák Jakab Péter megingott elnöki székét.

Kilépett a Jobbikból Stummer János

Kilépett a Jobbik Magyarországért Mozgalomból Stummer János korábbi alelnök, volt országgyűlési képviselő, a hétvégi pártelnökválasztás alulmaradt indulója.

Közösségi oldalán azt írta kedden reggel: a szombati tisztújításon a küldöttek többsége nemet mondott az általa kínált világos politikai alternatívára, „hazafias politikára és szervezeti megújulásra”.

Szombaton nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az a politikai közösség, amelynek az utóbbi 13 évben tagja és építője voltam, nem azon az úton kíván továbbhaladni, ami a hazám jövője szempontjából üdvös - tette hozzá, jelezve, eddig is távolságtarással kezelte Jakab Péter pártelnök és „szűk környezete” politikáját és vezetési gyakorlatát, amellyel nem kíván közösséget vállalni a továbbiakban.

Stummer János azt is bejelentette: a közügyekkel való foglalkozást továbbra is élete részének tekinti, de új párt vagy politikai mozgalom megalapítása nem áll szándékában.

Kapcsolódó írásaink