Belföld

Jakabnál csak Gyurcsány népszerűtlenebb

Mélyponton a Jobbik elnökének népszerűsége. A szombati eseményt a Jakab Péterhez köthető szexuális zaklatási ügy is beárnyékolta.

Jakabnál csak Gyurcsány népszerűtlenebb
Süllyednek Jakabék a morális mocsárban
Fotó: MH/Katona László

Jakabnál csak Gyurcsány népszerűtlenebb – ezzel a címmel közölte legújabb kutatását a Nézőpont Intézet. A tisztújítás előtt a Jobbik elnökének népszerűsége az egyik legalacsonyabb a baloldalon, mégis az jobbikos elektorátus közel háromnegyede rá szavazott. 

A második pártelnöki évét töltő politikust országosan tekintve az aktív szavazók mindössze kevesebb mint egynegyede (23 százalék) szeretné fontos pozícióban látni, aminél kisebb arányban csak Gyurcsány Ferenc támogatói vannak. Mindegyik vizsgált ellenzéki vezetőt elutasítja az aktív szavazók többsége – olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében. 

Hozzáteszik, továbbra is Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus, a választók mindössze tíz százaléka bízná meg őt felelős pozícióval, ugyanakkor több mint nyolcszor annyian nem tartanák ezt kívánatosnak (85 százalék). Őt a legkisebb támogatottsággal rendelkezők rangsorában Jakab Péter követi 23 százalékkal. Jakabot az aktív szavazók 62 százaléka nem szeretne fontos pozícióban látni.

Figyelemre érdemes, hogy a választást megelőző, márciusi hónapban még négy százalékponttal magasabb volt a népszerűsége, ráadásul elutasítottsága is hét százalékponttal nőtt azóta – írta a Nézőpont.

Népszerűtlenségi rangsor
Népszerűtlenségi rangsor
Fotó: Nézőpont Intézet

Mindazonáltal nem csak Jakab Péter népszerűtlen: a Jobbik támogatottsága is alaposan megkopott a négy évvel ezelőtti választás óta. Míg 2018-ban a pártot a választók húsz százaléka támogatta, addig a Nézőpont Intézet kutatása szerint a Jobbik jelenleg három százalékot szerezne egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson. 

Süllyednek Jakabék a morális mocsárban - írta meg lapunk korábban a szexbotrányról.

Ha valóban nem történt semmi különös a jobbikos disznótoron, miért indították meg a fegyelmi és etikai eljárást csaknem öt hónappal a rendezvény után?

Kapcsolódó írásaink