Belföld

Gyurcsány üzenget, Jakab küzd a túlélésért

Boros Bánk Levente szerint nem látszik, hogy a baloldalon a választási összefogás megmaradna

A választások óta eltelt egy hónap arra már elegendő volt, hogy a baloldali összefogás pártjai között meglévő repedések felszínre kerüljenek, mondta lapunknak nyilatkozva Boros Bánk Levente politológus, aki arról is beszélt, hogy melyik ellenzéki szervezettől mit várhatunk a jövőben.

Gyurcsány üzenget, Jakab küzd a túlélésért
A DK-elnök jelenleg egyértelműen a baloldal legerősebb politikusa
Fotó: MH/Purger Tamás

Nincs könnyű helyzetben a baloldal, hiszen az elmúlt tizenkét év valamennyi modellje, amellyel a kormánypártokat akarták leváltani, kudarcot vallott.

„Jelenleg nem látszik, hogy a választás előtti összefogásuk meg is maradna, hiszen mind a hat pártnak más múltja van, és a jövőről is mást gondolnak” – kezdte az összegzést Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. „Leginkább mindegyik a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni. Minden pártnak más stratégiája van, amelyet jól mutatott a parlament alakuló ülésén követett viselkedésük. Érdemes végiggondolni, kik maradtak bent, és kik mentek ki az eskütételt követően, mert ez már a jövőbeli várható cselekedeteiket is előrevetíti.”

A legnagyobb frakcióval rendelkező DK üzengetéseiből, Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásaiból egyértelműen látszik, hogy az abszolút tagadás pártján állnak, partizánmegoldásokkal, harcosan igyekeznek a kormánnyal szembemenni, fogalmazott az elemző, aki szerint ezt azért tehetik meg, mert az övék a legjobban kiépített, legsikeresebb szervezet a baloldalon, amely mögött egy stabil tábor áll, ezt az előnyüket igyekeznek érvényesíteni.

„A Momentum sokkal kevésbé következetes, elsősorban a pillanatnyi ötletekre épít, tőlük számos olyan performansz elképzelhető, amelyet előre nem gondolnak végig, inkább rögtönzésre épül a politikájuk” – állapította meg Boros Bánk Levente.

A politológus úgy érzi, a Jobbikra vár a legnagyobb kihívás, mert szétesőben a bázisuk, miközben az egykori jobbikosok által létrehozott, korábban lenézett Mi Hazánk látványosan megerősödött. „Pillanatnyilag a Jobbiknál minden Jakab Péter hatalomban tartásáról szól. Nem csupán a korábbi bázisukat veszítették el, de szervezetileg is látványosan meggyengültek, a túlélést pedig nehezíteni fogja a kisebb frakcióból adódó csökkenő állami támogatás” – jelentette ki az elemző.

Boros Bánk Levente szerint csak látszólag a baloldal egyik nyertese a Párbeszéd, azonban nem látszik, hogy a párt képes lenne kilépni Budapestről, és az egész országot megszólítani tudó szervezetté válni. Enélkül pedig nagyon is behatároltak a lehetőségeik. Úgy tűnik, ezt a politikusaik is érzik, nem véletlen, hogy Tordai Bence éppen az LMP-s Ungár Péterrel kezdett szópárbajba, mindketten önálló hangot próbálnak megütni, hogy politikusként láthatóvá váljanak.

Meg is érkeztünk az LMP-hez, amelynek az elemző szerint a legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy elfogytak a cselekvőképes politikusaik, Ungár Péteren kívül jelenleg nem látszik, hogy ki lenne képes egy markáns irányvonal képviseletére. A politológus leginkább az ő megszólalásaiban érzi a politikai megújulás szándékát, ám nagy kérdésnek tartja, hogy ezt mennyire képes hosszú távon képviselni.

„A baloldali pártok közül nem véletlenül maradt a végére az MSZP” – fogalmazott Boros Bánk Levente. „Az egykor meghatározó szerepű párt romokban hever, a méréseink szerint egy százalék környékén mozog, és erősen kérdéses, hogy van-e innen visszaút, fel lehet-e építeni ismét a pártot, hiszen a szocialisták korábbi vezéralakja, Gyurcsány Ferenc éppen ellenérdekelt ebben. Ujhelyi István ugyan bejelentkezett az elnöki tisztségre, ám az átnevezésről beharangozott elképzelése már önmagában is sokat elárul. Az utolsó óránál tart a párt, tovább már nincs hová morzsolódni.”

Kapcsolódó írásaink