Belföld

Nemzetközi elismerést kapott a kárpátaljai magyar főiskola

Bizonyítottan színvonalas oktatás folyik a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, a beregszászi intézmény ugyanis nemzetközi akkreditációt kapott.

A megújult magyar felsőoktatás kiemelten figyel a külhoni felsőoktatásra, és ebben meghatározó, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nemzetközi akkreditációt kapott – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatási helyettes államtitkára. Hankó Balázs tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, a nemzetközi intézményi akkreditációt a főiskola kérésére a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) folytatta le, és a határon túli intézmény öt évre el is nyerte.

Az államtitkár szerint a kárpátaljai magyar főiskola akkreditációja ünnep a magyar felsőoktatásban, és fontos előrelépés a kárpátaljai és külhoni felsőoktatásnak. Kitért arra is, hogy a külhoni magyar nyelvű felsőoktatást támogató Makovecz-program 130 milliós keretösszeget fordít a kárpátaljai oktatók és hallgatók megsegítésére, amelyből eddig négyszázan kaptak támogatást.

Csépe Valéria, a MAB elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, ez volt az első határon túli akkreditációs eljárásuk, amelynek során többek közt azt vizsgálták, hogy a főiskola miként biztosítja az oktatás minőségét, hogyan szolgálja az oktatók fejlődését, és minként képviseli a hallgatók érdekeit képzései során.

A határon túli egyetemekre és főiskolákra nemcsak a helybéli, de az anyaországi hallgatóknak is érdemes odafigyelniük. Sőt, számos magyar egyetemnek és főiskolának is vannak kihelyezett képzései szerte a Kárpát-medencében, ahol minden felvételi szezonban megpályázhatók állami ösztöndíjas helyek.

Az elmúlt tanévben tizenegy magyar felsőoktatási intézmény több mint egy tucat szakot hirdetett, amelyek az ITM szerint nemzetstratégiai jelentőségűek, mert hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

A Budapesti Corvinus Egyetem például Révkomáromban indított kereskedelem- és marketingszakot, a Pécsi Tudományegyetem Zomborban kínál ápolóképzést, az Óbudai Egyetem hallgatójaként Székelyudvarhelyen lehet könnyűipari mérnöknek tanulni, míg például a Nyíregyházi Egyetem a beregszászi gazdálkodásmenedzsment szakával száll be a diákokért folytatott versenybe. Nagy szerepet vállal a külhoni oktatásban a Debreceni Egyetem is, amely az elmúlt tanévben egyszerre hat karával is jelen volt határainkon túl: többféle mérnöki és informatikai képzést, szociálpedagógiát, valamint ápolóképzést is kínált beregszászi, illetve nagyváradi helyszíneken.

Kapcsolódó írásaink