Belföld

Csöbör Katalin: Jelentősen javulhat a közbiztonság Miskolcon

A képviselő szívügye az elesettek segítése: alapítványával, ha kell, írni-olvasni tanítják az embereket, orvoshoz viszik őket, vagy épp testhez álló szakmát és munkát keresnek nekik

„Az elmúlt tizenkét évben dinamikusan fejlődött a térség infra-struktúrája, rengeteg cég költözött vidékünkre. Ma már nem leépítések vannak a munkahelyeken, mint az MSZP–SZDSZ-kormányok idején, hanem munkaerőhiány van” – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Csöbör Katalin újraválasztott országgyűlési képviselő. A miskolci 1-es körzetben fölényes győzelmet arató kormánypárti politikus szerint aki ma dolgozni szeretne Miskolcon, az talál munkát magának. Beszámolt arról is, hogyan segíti a legelesettebbeket, mit tesz a közbiztonság javításáért, és miként tud együttműködni a marakodó helyi baloldallal.

Csöbör Katalin: Jelentősen javulhat a közbiztonság Miskolcon
A kormánypárti politikus a dinamikusan fejlődő város lehetőségeiről is beszélt
Fotó: MH

– A baloldal vezetője nem gratulált Orbán Viktornak a választás éjszakáján. Ellenfele, Szilágyi Szabolcs megtette ezt?

– Esetemben sem történt ez másként, úgy tűnik, a baloldal etikettjéből kikopott a gratuláció. Ugyanakkor meg kell említenem Veres Pált, aki az ellenzéki összefogás jelöltjeként lett Miskolc polgármestere: ő már a győzelem estéjén gratulált.

– Riválisát ezúttal a több mint harmincötezres lélekszámú Avas lakótelepen is le tudta győzni, ahol ellenfele önkormányzati képviselő, és ahol a Fidesznek eddig még soha nem sikerült nyernie. Minek köszönhető a siker?

– Azt hiszem, Szilágyi Szabolcsról mindent elmond, hogy még hazai pályán is alulmaradt velem szemben, ráadásul ahogyan említette, az Avason idáig egyszer sem tudtam fölénybe kerülni. Amíg az emberek róla alkotott véleménye romlott, addig az én megítélésem sokat javult. Az Avason egyébként régóta küzdenek a szeméttárolás és a parkolás problémájával, valamint a játszóterek tisztán tartásával is. Ezek mind önkormányzati feladatok lennének, ám mivel számos megkeresés érkezett hozzám az elmúlt években, ezért a problémákra igyekeztem magam is megoldást találni, és ehhez a várossal vagy az önkormányzat cégével is próbáltam együttműködni. Az erőfeszítéseimet siker koronázta, mert folyamatban van az Avas lakótelepen a földalatti hulladéktároló edények mintaprojektjének kialakítása. Sikerült rá forrást szereznem, most éppen a megvalósítás szakaszában van a beruházás. Bizonyára az avasiak ezen eredményeimet is észben tartották, amikor az urnákhoz járultak.

– Milyen együttműködési lehetőségeket lát a következő időszakban a baloldal által támogatott Veres Pál polgármesterrel?

– Kérdés, meddig támogatja a baloldal Veres Pált. A miskolci ellenzéki összefogás ugyanis nem sokban különbözik attól, amit az országos esetében láttunk. Hiába tudtak győzni a 2019-es önkormányzati választásokon, a marakodás folyamatos, és talán azzal sem okozok túl nagy meglepetést, hogy legtöbbször a DK politikusai mennek szembe a polgármesterrel frakción belül. Veres Pál ugyanakkor tisztában van azzal, hogy személyemben olyan ember maradt a város egyik országgyűlési képviselője, akinek szívügye Miskolc. Nem véletlenül fejezte ki azon reményét polgármester úr az említett gratuláció alkalmával, miszerint bízik abban, hogy a jövőben is eredményesen tudunk közösen tenni Miskolcért.

– Hogy látja, a miskolciak életét megnehezítő olyan ügyekben, mint a tömegközlekedés az utak állapota, hogyan tud majd segíteni országgyűlési képviselőként?

– Képviselői munkám egyik alapvetése, hogy elérhető legyek minden választópolgár számára. Jönnek is mindenféle kérdéssel, kéréssel. Az emberek pedig nem mindig tudják, hogy mi önkormányzati és mi állami feladat. Ezért fontos valamit tisztáznunk: minden településen vannak feladatok és problémák, amelyek az önkormányzat, és vannak, amelyek az országgyűlési képviselők hatáskörébe tartoznak. Ami az én reszortomat illeti, Miskolcon és környékén folytatni kívánom az elmúlt években megkezdett úthálózat-fejlesztést. Az Y-híd megvalósulásán túl a következő négy évben kiemelt célom a Búza tér és környékének felújítása, a Selyemréten a Baross Gábor út rehabilitációja, négysávos út létrehozása Miskolc és Bánréve között. Emellett folytatni kívánom a kerékpárút-hálózat fejlesztését is: Miskolc és a környező települések között mindenhol legyen kerékpárút-összeköttetés.

– A tömegközlekedés kinek a hatáskörébe tartozik?

– Önkormányzati feladat lenne a megoldása. Igaz, az állam már több feladatot is átvállalt az önkormányzattól, ahogyan korábban is említettem az Avas kapcsán. A tömegközlekedés valóban soha nem látott mélységbe zuhant az elmúlt években. Vannak olyan járatok, amelyek jó, ha óránként járnak. Bár ennek megoldása és menedzselése is önkormányzati feladat, a várost vezető ellenzéki összefogás frakciója egyfolytában a kormányra mutogat. Teszik mindezt úgy, hogy engem mint országgyűlési képviselőt egyszer sem kerestek meg, hogy segítsek a probléma megoldásában. Nem mondom azt, hogy egy csapásra meg tudnám oldani a helyzetet, de ha megkeresnének, próbálnék segíteni.

– Mit tud tenni a baloldal idején egyre botrányosabbá vált közbiztonság javításáért?

– Természetesen tisztában vagyok ezzel a nehézséggel is, látom az egyre romló statisztikákat, és sokat panaszkodnak – jogosan – az emberek. A rendőrségnek feltétlenül köszönet jár a munkájáért, de meg kell említeni, hogy a baloldal önkormányzati győzelme után a rendészet átszervezése rosszul sült el. Fél évvel ezelőtt tárgyalásokat kezdtem a közbiztonság javítása ügyében, amelyek nyomán, ha révbe érnek, jelentősen javulhat a helyzet Miskolcon. Még zajlanak a tárgyalások és az egyeztetések, ezért erről egyelőre többet nem árulhatok el.

– Erős kettősség jellemzi a borsodi választókerületeket, Miskolcon országosan elismert egyetem működik, 21. századi kampusszal, számos beruházásnak ad otthont a város, ugyanakkor a régióban még mindig rengetegen élnek mélyszegénységben. Mit tud tenni azért képviselőként, hogy ez az olló ne nyíljon ilyen szélesre?

– Való igaz, az egyetem nagy büszkeségünk, folyamatosak a fejlesztések, tavaly nyáron helyeztük el például a Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár alapkövét. De ahogyan említette, nem minden a felsőoktatás. Viszont más területen is sikerült előre lépnünk. Az elmúlt tizenkét évben dinamikusan fejlődött a térség infrastruktúrája, rengeteg cég költözött vidékünkre. Ma már nem leépítések vannak a munkahelyeken, mint az MSZP–SZDSZ-kormányok idején, hanem munkaerőhiány van. Ki merem jelenteni, hogy aki ma dolgozni szeretne Miskolcon és környékén, az talál munkát magának.

– Mi a helyzet azokkal, akik nem feltétlenül akarnak dolgozni?

– Az ő esetükre kínáltunk megoldást mind országos, mind helyi szinten. A bő évtizede létező közmunkaprogram egyértelműen abban segít mindenhol, hogy ismét munkát vállaljanak azok, akik akár már hosszú évek óta nem dolgoztak. A korábbi munkanélküliek gyermekei számára ma már az a minta, hogy apuka reggel dolgozni megy. A minták örökítése miatt erre a következő generációnak nagy szüksége van. Ugyanakkor a Nő a Siker Alapítványt is azért hoztam létre, hogy segítsünk a legelesettebbeknek, és többféle módon visszavezessük őket a munka világába.

– Folytatja a munkáját a Nő a Siker Alapítványban?

– Mint alapító, természetesen.

– És milyen módon tudnak segíteni az embereknek?

– Legfontosabb célunk, hogy segítséghez, lehetőséghez juttassuk a legelesettebbeket. Egyrészt kompetenciafejlesztő képzéseket tartunk számukra. Felzárkóztató foglalkozásokat szervezünk, ahol egészen visszamegyünk az alapokig: írás, olvasás, számolás gyakorlása. Sokuknak útmutatásra van szükségük, az alapítvány munkatársaival elmagyarázzuk nekik, hogyan tudnák befejezni az általános iskolát, hogyan tudnak szakmát tanulni, hogyan kell önéletrajzot írni, hogyan kell jól kommunikálni, hogyan kell egy állásinterjún megjelenni.

Az alapítványunknak ezenkívül van támogató szolgálata is. Kisbuszunkkal akár iskolába, akár kezelésre visszük azokat, akiknek erre szükségük van. Olyan edzőtermet hoztunk létre, ahol a fogyatékossággal élők, többek között a kerekesszékesek is tudnak sportolni. Továbbá fenntartók vagyunk egy szakiskolában, ahová fogyatékossággal élők járnak, akik többféle szakmát tanulhatnak, például elsajátíthatják az asztalos, a fazekas, a pék vagy a kertépítő mesterséget is. Nagyon fontos, hogy segítünk a diákoknak abban is, hogy nyári gyakorlaton vagy akár a munkaerőpiacon is el tudjanak helyezkedni. A Nő a Siker Alapítvánnyal végzett tevékenység jól kiegészíti képviselői munkámat, hiszen azon dolgozunk folyamatosan, hogy a társadalom minden rétegén segíteni tudjunk.

Kapcsolódó írásaink