Belföld

Budapesten is erősebb a Fidesz

A baloldal 620 ezer szavazót veszített

Az ellenzék olyan mértékű szavazatvesztést szenvedett el, amit nem lehet egyszerűen a Mi Hazánkhoz vagy a Fideszhez vándorló hajdani Jobbik-támogatók hiányával magyarázni – írta a 2022-es ellenzéki vereség okait feltáró cikkében a balliberális 24.hu hírportál.

Kifejtették, négy év alatt a baloldali ellenzék 620 ezer szavazót veszített el nyolcvannyolc vidéki választókerületben – lényegében ez vezetett a hatpárti koalíció már-már megsemmisítő mértékű vereségéhez, a kormánypártok soha nem látott fölényű győzelméhez.

Kilenc olyan választókerület van, ahol a visszaesés mértéke a negyven százalékot is meghaladja, a berettyóújfalui körzetben például négy év alatt a baloldal egyenesen megfelezte a támogatottságát – mutat rá az elemzés. Annak ellenére, hogy a fővárosban 18-ból 17 körzetet megnyert az összefogás, a visszaesés Budapesten is szembeötlő. Most átlagosan csaknem húsz százalékkal voksoltak kevesebben a közös ellenzéki jelöltre, mint ahány szavazója a hat pártnak 2018-ban volt. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy négy év alatt a fővárosban is kihátrált az ellenzék mögül 115 ezer választópolgár. Ennyi az I. és a II. kerület teljes lakossága.

Budapesten egyedül Dunai Mónikának sikerült a kormánypártok jelöltjeként nyernie körzetében, ám a Fidesz a szavazatszámot tekintve annak ellenére is erősödött, hogy 2018-ban még hat mandátumot szerzett Budapesten. A kormánypárt a tizennyolc fővárosi körzet közül tizenegyben növelni tudta a támogatottságát, és átlagosan csaknem két százalékkal szavaztak többen a jelöltjeire, mint négy éve.

A két nagy politikai tömb között ugyanakkor a hatalmas különbséget egyértelműen a nyolcvan­nyolc vidéki körzet eredménye jelentette, amelyből nyolcvanhatot a kormánypárti jelöltek nyertek.  

A fideszes jelöltek egy választókerületben átlagosan nyolc százalékot tudtak javítani a 2018-as eredményükön. Ez több mint 180 ezer szavazatnak felel meg összesen – derül ki az elemzésből. Mindössze nyolc olyan körzet található az országban, ahol néhány százalékkal kevesebb szavazatot kaptak a kormánypártok képviselőjelöltjei, mint négy éve.

Kapcsolódó írásaink

Nemzeti érdek a gyors reagálás

ĀSzomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus vagy humanitárius katasztrófa esetén is rendkívüli jogrend lehet az Alaptörvény-módosítás szerint