Belföld

Új apostoli nuncius Magyarországon

Ferenc pápa kinevezte Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága tegnap.

A tájékoztatás szerint Michael Wallace Banach 1962. november 19-én született az Egyesült Államokban, Worcesterben, 1988. július 2-án szentelték pappá Worcester Egyházmegye szolgálatára. Kánon­jogi doktorátust 1994-ben szerzett, és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett. Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában dolgozott 2007-ig, azután 2013-ig a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) bécsi hivatalában és az ENSZ iparfejlesztési szervezeténél (UNIDO).

Egyidejűleg a Szentszéket képviselte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO). Memphis címzetes érsekévé nevezték ki 2013-ban. Apostoli nunciusként szolgált Pápua Új-Guineában és a Salamon-szigeteken, Szenegálban, a Zöld-foki Köztársaságban, Bissau-Guineában és Mauritániában. Elődje, Michael A. Blume 2018 júliusától 2021 decemberi nyugdíjba vonulásáig volt szentszéki nagykövet Budapesten.

Kapcsolódó írásaink