Belföld

Tisztelettel és alázattal fordulnak a választók felé

Aradszki András: Láthatóan az kevés a dicsőséghez, hogy valaki férjhez megy az érdi polgármesterhez, és azt gondolja, hogy Érd máris a lábai előtt hever

Miután 2019-ben baloldali polgármestert választott Érd, az ellenzék bízott abban, hogy a Pest megyei 1-es választókerület parlamenti mandátumát megszerezheti, ám Aradszki András, a Fidesz–KDNP jelöltje sorozatban negyedszer is elnyerte a választók bizalmát.

Tisztelettel és alázattal fordulnak a választók felé
Aradszki András: Láthatóan az kevés a dicsőséghez, hogy valaki férjhez megy az érdi polgármesterhez, és azt gondolja, hogy Érd máris a lábai előtt hever
Fotó: MH/Török Péter

– Az országgyűlési választás eredménye az ön számára meglepetés volt?

– Mindvégig bíztam a sikerben, mert úgy éreztem, hogy inkább a két és fél évvel ezelőtti önkormányzati választás eredménye tekinthető egy meglepő kisiklásnak, de ettől még a választókerület jellege nem változott. Elég jól ismerem a körzetet, hiszen 2006-ban egyéni önkormányzati választókerületet nyertem meg, társadalmi megbízatású alpolgármestere lettem a városnak. Ahhoz, hogy negyedik alkalommal is megválasszanak parlamenti képviselőnek, szükség volt erre a sokéves munkára és az ebből adódó ismertségre, ami a jelek szerint elismertséget is jelent. A több évtizedes munkámat értékelték a választók.

Láthatóan az kevés a dicsőséghez, hogy valaki férjhez megy az érdi polgármesterhez, és azt gondolja, hogy Érd máris a lábai előtt hever. Négy évvel ezelőtt is azt jósolták, hogy ki fogok kapni, ehhez képest ötezer voks különbséggel vertem meg a mostani legfőbb baloldali riválisom, Bősz Anett férjét, Csőzik Lászlót, Érd jelenlegi polgármesterét. A megalapozott közvélemény-kutatás most is április harmadikán következett be, amikor meggyőző többségben kaptam újra bizalmat a választóktól, és a körzet központjában, a hetvenezres lélekszámú Érden is sikerült nyernem. Különösen értékesnek tartom a győzelmet azért is, mert a legutóbbi három parlamenti választáson, amióta a jelenlegi körzetek működnek, ugyanazon a bázison folyamatosan növekedett a rám leadott szavazatok száma.

– Kisiklásnak nevezte az önkormányzati választás végeredményét. Mi volt a legnagyobb kihívás az akkori vereséget követően?

– Nagyon fontos volt, hogy akkor a választás után nem estünk szét, megmaradt az a csapat, amelyikkel folyamatosan jól tudok együtt dolgozni, és minden kollégámban dolgozott a bizonyítási vágy. Néha valóban reménytelennek tűnt a küzdelem, különösen, amikor két hónapig intenzív osztályon, majd további hónapokig kórházban voltam a koronavírus-fertőzés miatt. De a reménytelennek tűnő küzdelmek a szép kihívások.

A csapatmunkát természetesen tágabb értelemben kell érteni, hiszen a kormány és a kormánypártok vezetői mellett az Országgyűlés, a munkatársaim, a kampányfőnököm, a kampánystábom, az aktivisták, az önkéntesek, a szavazatszámlálók mind-mind hozzá-járultak a mostani sikerhez. A mi erőnk abban van, hogy kellő tisztelettel és alázattal fordulunk a választók felé, és őszintén kíváncsiak vagyunk a véleményükre, a látásmódjukra. A baloldali negatív propagandára sem legyintünk, hanem megpróbálunk megvilágítani egy másik megközelítést.

– Agglomerációs körzetként a fővárosi tendenciák mennyire érződnek?

– Nem hiszem, hogy csak a Budapestről kiköltözők miatt növekszik a lakosság létszáma, meggyőződésem, hogy nagyon sokan távolabbról is azért költöznek ide, mert nálunk a fővárosiaknál kedvezőbbek a lakásárak, vonzóbbak a körülmények. A korábbi években Érden inkább a lokálpatriotizmus felerősödését lehetett tapasztalni, amelyet a kulturális és a sportéleten keresztül is éreztünk. Ezeket erősítik azok az intézmények, amelyek regionális jellegű igazgatási feladatokat hajtanak végre, mint az érdi szakképzési centrum, valamint a tankerület. Végre új rendőrségi központja épült a városnak, végre járási és városi bírósága van, az épületet március végén adtuk át, amelyben a járási és városi ügyészség is helyet talál. Ezeket a fejlesztéseket még mind az előző, fideszes városvezetéssel álmodtuk meg, és szereztünk rá forrásokat.

– A fejlődés az érdiek mindennapjait mennyire érinti?

– A Modern Városok Programon keresztül Érd nagyon szép eredményeket ért el. Az elmúlt tizenkét évben mintegy háromszázmilliárd forint támogatás érkezett a körzetbe. Ez azért látszik a közösségi közlekedés, az egészségügyi intézmények fejlesztésén. Új autóbuszok érkeztek, rendbe tették a vasútvonalat. Ezeken kívül több óvoda, több iskola épült, rendelőket építettünk, bővítettük a szakorvosi ellátást. A kormány sikeres gazdaságpolitikájának köszönhetően a járvány miatt nem következett be olyan mértékű gazdasági válság, amilyet egy ilyen helyzet indokolna. Az eredmény azon is lemérhető, hogy a körzetben minden településen, Érden is növekedett az iparűzésiadó-bevétel.

– A választókerületet Érden kívül további öt település alkotja. Ezeken a helyeken is érezni a fejlődést?

– Talán még jobban is, mert minden érintett település élén olyan vezető áll, aki tudja, mi a rá bízott község vagy város érdeke, és az érdi polgármesterrel, Csőzik Lászlóval szemben nem a pártérdeket, hanem a településen élők érdekeit tekintik elsődlegesnek. Ők a megválasztott vezetők, nem szoktam beleszólni a munkájukba. Az én dolgom az, hogy képviseljem őket, és ha jó, hasznos ötletekkel, beruházásokkal keresnek meg, akkor segítsek a megvalósításukban, találjak ezekre forrásokat. Ez így volt eddig is, és így lesz ezután is.

Kapcsolódó írásaink