Belföld

65 millióért kétszer járt a munkahelyén

Hadházy, a Parlament fantomja

Hadházy Ákos parlamenti munkájával milliós fizetést vihetett haza három felszólalásért, miközben büntetéseire követőitől kért pénzt, friss bejegyzése alapján pedig nem készül képviselői fizetéséről lemondani.

65 millióért kétszer járt a munkahelyén
A képviselő az Országgyűlés helyett az interneten szeret felszólalni
Fotó: MH/Török Péter

A választás után Hadházy Ákos elsők között volt, aki a parlamenti munka bojkottálására szólított fel a baloldalan. Az egykor az LMP-ben ülő, azóta független, majd most a Momentumhoz csatlakozni kívánó Hadházynak azonban eddig is jól fizetett a képviselőség, az elmúlt négy esztendőben több mint 45 millió forint volt a bruttó képviselői alapbére. Ennek ellenére nem lehet azt mondani, hogy az előző ciklusban tőle lett volna hangos a Tisztelt Ház ülésterme. A képviselő a 2018–2022 közötti időszakban mindösszesen három alkalommal szólalt fel. 2018 decemberében egy hatperces felszólással aratott sikert a Jobbik soraiban, majd saját mentelmi jogának felfüggesztése kapcsán szólalt fel kétszer, mert azt a Pécsi Járási Bíróság kérvényezte, ám végül az Országgyűlés nem szavazta meg.

A Magyar Nemzet információi szerint 2021 májusa és 2022 áprilisa között a baloldal botrányembere a 15 milliós illetménye mellett további ötvenmillió forintos keretet is felhasználhatott, vagyis Hadházy működését az elmúlt tizenkét hónapban összesen 65 millió forinttal finanszírozták az adófizetők. Mindezért viszont Mediaworks Hírcentrum értesülése szerint az elmúlt egy évben mindössze két parlamenti ülésen vett részt.

Az Országgyűlésben elsősorban trágár táblák mutogatásával hívta fel magára a figyelmet, amely egyesek szerint a magyar parlamentarizmus mélypontja volt. A fizetés mellé Hadházynak is sikerült a botránypolitizálásával begyűjtenie jó néhány jelentős összegű büntetést, amelyekre sok esetben gyűjtést szervezett támogatói körében. Ezzel kapcsolatban a politikus egy nyilatkozatában úgy fogalmazott: „Kérni nem szégyen, hanem valójában az ellenzék előtt álló egyetlen út.”

Hadházy Facebook-bejegyzéseiben egyébként valamennyi baloldali pártot támadta, amiért azok nem bojkottálják az Országgyűlés alakuló ülését, illetve Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának és Kocsis Máténak, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetőjének azon kijelentéseit, miszerint aki nem vesz részt az ülésen, az nem fog fizetést kapni, blöffnek titulálta. Hadházy egyik bejegyzésében sem utalt arra, hogy fizetését ezentúl nem kívánja fölvenni.

Kapcsolódó írásaink