Belföld

Hadházytól már a baloldal is szabadulna

Egyedül, ráadásul frakció nélkül maradt a botrányairól elhíresült Hadházy Ákos: a baloldali politikus szinte anarchistákat megszégyenítő módon, erőszakosan követelte, hogy a baloldali képviselők ne tegyenek esküt az Országgyűlés alakuló ülésén. Ő maga persze ezt később azért megtenné, mert őt is nagyon megviselné, ha elesne attól a több tízmillió forinttól, amit 2026 tavaszáig kereshet. Ezért a pénzért érdemben korábban sem dolgozott meg - és most sem a munkára, hanem a hisztérikus botrányokra készül.

Hadházytól már a baloldal is szabadulna
Hadházy Ákos
Fotó: MH/Katona László

Mégsem lesz a Momentum-frakció tagja a parlamentben Hadházy: a zuglói körzetet megnyerő képviselő azt állítja, egy újságírótól értesült arról, hogy a párt mégsem kér belőle. Igaz, a Momentum döntése nem érte váratlanul: Hadházy a parlamenti bojkottot szorgalmazza, a Momentummal pedig akkor veszett össze, amikor a momentumosok rájöttek, mibe akarja sodorni őket a parlamenti nyitőülés bojkottjával. A Momentum politikusai rájöttek, hogy ha nem teszik le a képviselői esküt, nem számíthatnak bizottsági tagságra, és az azokért járó pénzre sem. Így aztán gyorsan kihátráltak a nevetséges álbojkott mögül. 

Ezzel a Momentumnak tíztagú frakciója lesz, így valószínűsíthetően több millió forint támogatástól esik el a párt is Hadházy távozása miatt, mutat rá az Origo.

Hadházy egyébként már 2017-ben is azzal generált önmagának médiafigyelmet, hogy azt hangoztatta: amennyiben a Fidesz–KDNP kétharmadot szerez a 2018-as választásokon, ő inkább nem is lesz országgyűlési képviselő. Ígéretét nem tartotta be, miután az LMP listáján jutott be, kilépett a pártból, de parlamenti mandátumát megtartotta. Ráadásul a mögöttünk hagyott négyéves ciklusban úgy keresett több tízmillió forintot, hogy csupán háromszor szólalt fel a parlamentben. Ebből a három felszólalásból kettő mentelmi ügyhöz kapcsolódó megszólalás volt. 

A hallgatás mellett persze anarchista botránypolitizálást folytatott a radikális baloldali képviselő:  2018 december 12-án egész napos botrányt csináltak  az Országgyűlésben. Akkor az ellenzéki képviselők részben a miniszteri padsorok, részben az elnöki pulpitus előtt álltak, folyamatosan sípoltak és kerepeltek. Szánalmas akciójuk ellenére a kormánytöbbség azon a napon minden fontos törvényt el tudott fogadni. A baloldali képviselők a parlamentbeli bohóckodás után az MTVA székházánál folytatták a hangulatkeltést élén Hadházyval. 

Objektum doboz

Az egyértelműen megrendezett, provokatív akcióval próbálták megzavarni a közszolgálati műsorkészítést. A nevetséges, már-már bohózatba illő jeleneteket bemutató baloldali képviselők mindenáron el akarták érni, hogy a biztonsági személyzet részéről bántalmazzák őket, bár erre egyáltalán nem került sor.

Az egész akció vezetője Hadházy volt, ő járt élen abban, hogy a baloldali politikusok nevetséges, megrendezett jeleneteket mutattak be fetrengéssel, mászással, műesésekkel. Annyit sikerült elérniük, hogy egy ország nevetett rajtuk - az viszont már kevésbé volt nevetséges, hogy több napon át zavarták egy közérdekű üzem működését, akadályozták a megfelelő munkavégzést.

Hadházy egyik legvisszataszítóbb megnyilvánulása az volt, amikor 2019 őszén Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt  trágár feliratot tartalmazó táblát mutatott fel. 

Hadházy ráadásul a trágár táblával meglehetősen nevetséges módon önmagát idézte. Egy 2018-as decemberi tüntetésen ugyanis azt a mondatot skandáltatta a közönséggel, amit felmutatott. Úgy tűnik, ezt a mondatot tartja politikai pályafutása legfontosabb gondolatának, erre a legbüszkébb, ebben tudja összefoglalni programját. 

Az egyik legellenszenvesebb provokációja az volt, amikor 2021 elején egy halottgyalázó videót tett közzé Facebook-oldalán. A felvétel kapcsán arról írt, hogy „a szentendrei halottasházban annyi az elhunyt, hogy egyszerűen nem férnek el a holttestek”. Arra is utalgatott, hogy a kialakult állapot a kormánynak és a „dilettáns” járványvédelemnek köszönhető. Az akció azonban erősen a visszájára fordult, ugyanis gyorsan kiderült, hogy egyetlenegy koronavírusos sem szerepelt a videón bemutatott halottak között, és az intézmény fenntartója nem a kormány, hanem a baloldali vezetésű önkormányzat. 

Hadházy az idén egyre mélyebbre süllyed a baloldali választási vereség óta: először mindenképpen a fideszes Menczer Tamással szemben elbukott Szél Bernadettnek adatta volna Márki-Zay Péter kiadó mandátumát, aztán amellett kezdett kampányolni, hogy a baloldali képviselők ne vegyék fel mandátumaikat. Ezzel a kezdeményezéssel annyit ért el, hogy a baloldaliak is kinevették - azóta természetesen már fel is vették mandátumukat, s természetesen a képviselői esküt is leteszik. Mindezt megteszi persze Hadházy is, hiszen a parlamenti képviselői fizetésről nyilván nem lenne hajlandó lemondani

Jól látszik, hogy az anarchista politikus befolyása mára már a baloldalon is nulla, mivel egyetlen képviselő sem csatlakozott a magánakciójához. 

Kapcsolódó írásaink