Belföld

Jól fizető bizottsági helyekért megy a tolakodás a baloldalon

Egyes politikusaik már ebben a ciklusban is bojkottálták a parlamenti munkát, habár a választott tisztségért járó fizetést nem utasították vissza

Az Országgyűlés alakuló ülését megelőző tárgyalásokon a baloldal frakcióvezetői közül csak egy volt jelen, Hadházy Ákos pedig úgy buzdít a parlamenti munka bojkottálására, hogy eközben ő maga a milliós fizetéséért az előző ciklusban mindössze három alkalommal szólalt fel.

Jól fizető bizottsági helyekért megy a tolakodás a baloldalon
Hadházy Ákos szívesebben szólalt föl pódiumon, mint a parlamentben
Fotó: MH/Török Péter

Megfeneklettek az Országgyűlés alakuló ülését megelőző tárgyalások, habár a kormánypártok gáláns ajánlatot tettek a baloldal számára az alelnöki és a bizottsági helyek tekintetében. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az egyeztetéseket követően elmondta: kétharmad-egyharmad felosztásra tettek javaslatot az ezúttal közös listán bejutó hat pártnak.

A baloldal ezt az ajánlatot annak ellenére nem fogadta el, hogy legutóbb megfelelőnek találták, noha akkor nagyobb létszámban voltak jelen a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője kiemelte: a baloldali pártok meg sem akartak egyezni, hiszen a hat frakcióvezetőből öt nem volt jelen. Nem a választókat akarják képviselni, hanem saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet – fogalmazott.

Több, a közös listán szereplő pártnak létkérdés lehet a bizottsági helyek eloszlása, hiszen ezek a pozíciók több pénzzel és lehetőséggel járnak. A márciusi béremelés után például a képviselői fizetés bruttó 1,3 millió forintra nőtt, ez azonban egy bizottsági hely birtokában már az 1 580 000 forintot is elérheti, kettő birtokában pedig még tovább emelkedik. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője például már most közölte: a frakciólétszám csökkenésével arányosan fogják csökkenteni alkalmazottaik, tanácsadóik és titkáraik számát.

A bizottsági helyek elosztása belső feszültségeket is okoz a baloldalon. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke erről a tárgyalások után azt mondta: nem frakciók, hanem lista szerint kellene elosztani a bizottsági helyeket, hiszen sok, a baloldali listán szereplő párt önállóan nem jutott volna be a parlamentbe.

A pártok között az alakuló ülés kapcsán sincs konszenzus, számos baloldali politikus a választás után a parlamenti munka bojkottálását hangsúlyozta, köztük Hadházy Ákos is – pedig a politikus ebben a ciklusban sem használta ki a parlament által kínált lehetőségeket. A 2018–2022 közötti időszakban mindösszesen három alkalommal szólalt fel az Országgyűlésben (ebből két esetben saját mentelmi ügyeivel kapcsolatban), emellett pedig tagja volt a törvényalkotási bizottságnak is, amiért természetesen megillette az azután járó tiszteletdíj, így havi fizetése három felszólalás mellett is 1 580 000 forint volt.

Hadházy csak az elmúlt egy évben bruttó 15 millió forint tiszteletdíjat kapott, emellett természetesen járt neki képviselőként az iroda, budapesti lakás, üzemanyagkártya, kommunikációs eszközök és fizetett munkatárs is.

Hadházy terve egyébként elbukott, hiszen harcos hozzáállása ellenére jelenlegi frakciótársa, Fekete-Győr András és a Momentum elsők között vette fel mandátumát, hogy aztán a tárgyalásokat megelőzően nyílt levélben adjon ultimátumokat.

Kocsis Máté egyébként hangsúlyozta: a politikai korrektség jegyében még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát, és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak.

Kapcsolódó írásaink