Belföld

Gyurcsány embere ráterhelné a lakosságra a növekvő versenypiaci árakat

Dávid Ferenc, a DK parlamenti képviselője pazarlásnak nevezte az élelmiszer- és a benzinárstopot, ahogyan a rezsicsökkentést is. A Gyurcsány-párti politikus szerint a hasonló intézkedések nem fenntarthatóak, ezért a teljes versenypiaci árakat ráterhelné a lakosságra, akiknek a spórolást javasolta.

Gyurcsány embere ráterhelné a lakosságra a növekvő versenypiaci árakat
Dávid Ferenc
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A balliberális politikus a Szeged Tv adásában azt hangoztatta, hogy nem szabadna benzin és élelmiszer árstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia.

„Szerintem piaci folyamatokba ily módon beavatkozni nem szabad, a költségeket el kell ismertetni az árban, tehát azt hiszem, hogy ez hosszú távon nem valósítható meg. (...) Tehát én nagyon idegenül nézem ezt a dolgot” – idézte a Gyurcsány-párt képviselőjének szavait a Mediaworks Hírcentruma. Hozzátette: bár elfogadja, hogy a kormány védeni akarja az alapvető élelmiszerek árát, de szerinte előbb-utóbb azért mégiscsak abba az irányba kellene menni, hogy szokjuk meg azt, hogy visszaállunk a versenypiaci körülményekhez.

Bizonyos termékekben – folytatta – takarékosabban, megfontoltabban kell költenünk, s most, hogy minden be van fagyasztva, akár az üzemanyagra gondolok, akár a rezsire, akár élelmiszerekre, ez egy picit hadd mondjam, pazarláshoz is vezethet.

Dávid Ferenc önmagával is erős ellentmondásba keveredett, amikor a következő mondatában már bagatellizálni kezdte a „hat” (valójában 11) alapvető élelmiszerre bevezetett ársapkát. 

Szerinte ezzel nem lehet mérsékelni az inflációt, mivel a fél tucat tétel esetében megállapított fix ár eltörpül ahhoz képest, hogy egyes élelmiszerláncok akár 100 ezerféle terméket kínálnak.

Mint ismert, a szerdai kormányülésen döntött úgy a kabinet, hogy július 1-jéig érvényben marad az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag ársapkája. Az év elején bevezetett intézkedéssel a tavaly október 15-i szintre állították vissza a kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, valamint az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej árát.

A kormány tavaly novemberben az üzemanyagok árára is bevezetett egy felső határt. Azóta legfeljebb 480 forintot kell fizetni az E10-es benzin, valamint a dízel literjéért. Az intézkedésekkel az inflációt is sikerült kordában tartani: ezek hiányában a jelenleg 8,6 százalékos drágulás a 13 százalékpontot is meghaladhatná a kormány szerint.

Kapcsolódó írásaink

Káosz és marakodás a Gyurcsány-csapatban

ĀA kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a parlamenti tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el, annak dacára, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent