Belföld

Káosz és marakodás a Gyurcsány-csapatban

A kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a parlamenti tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el, annak dacára, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent

A parlamenti „kinn is vagyok, benn is vagyok” hozzáállás jegyé­ben a Gyurcsány-csapat tagjai úgy követelnek több tisztséget, hogy az alakuló ülésre nem kívánnak elmenni, sőt az egyeztetésen sem akaródzik részt venniük a frakcióvezetőknek. Kocsis Máté arra kérte őket, hajtsák végre a választók akaratát, és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak.

Káosz és marakodás a Gyurcsány-csapatban
Kocsis Máté: A baloldali pártoknak eszük ágában sem volt megállapodni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így azokra a házelnök tesz majd javaslatot – közölte a szerdai tanácskozást követően Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Kijelentette: a kormánypártok fenntartják a korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte. A baloldali pártoknak azonban eszük ágában sem volt megállapodni, ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen – tette hozzá a fideszes politikus (csak a szocialisták vezérszónoka, Tóth Bertalan vett részt a megbeszélésen – a szerk.).

A bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek, ám ők új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot. Kocsis Máté előre vetítette: Kövér László házelnököt kárhoztatja majd a baloldal, amiért nem kapják meg a kellő számú tisztséget, pedig meg fogják kapni.

„A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre” – tette hozzá a frakcióvezető. Úgy összegzett: a Fidesz az udvariasság és a politikai korrektség jegyé­ben még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát, és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától. Újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, úgy látja, hogy a baloldali pártok között még olyan alapvető kérdésekben sincs egyezség, hogy ki hova üljön a parlamentben. Rendkívül nagy marakodást lát, és hogy Gyurcsány próbálja egyben tartani a baloldali listát. „Azt sem fogadják el, ami négy éven keresztül jó volt. Képzelhetik, milyen állapotban vannak. Ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyeket” – fogalmazott Kocsis Máté.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke rámutatott: az ülésről távozó baloldali képviselők jelezték, eljuttatják javaslataikat a kormányoldalnak, tehát „ez a cirkusz elsősorban a médiának szól”. Parlamenti alelnöknek Dúró Dórát jelöli pártja, amely szeretné a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni. Dúró Dóra elnökhelyettes hangsúlyozta: a képviselői esküjüket egyelőre letenni nem kívánó momentumosokat nem számítva az ellenzékre adott szavazatok ötödét szerezte meg a Mi Hazánk, ezért ennek alapján tartanak igényt posztokra, így hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek, hogy a posztok mindegyikét felelősségteljesen tudják betölteni, előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd álláspontja szerint a kormánypárti javaslat a tisztségek elosztására nem felel meg a frakciók létszámarányának.

Kapcsolódó írásaink