Belföld

Csak a pénzért tesz esküt a Momentum

Folytatódik a baloldali csikicsuki a parlamenti munkával kapcsolatban

Egyre tragikomikusabb fordulatokat vesz a baloldali politikusok nyilatkozatkavalkádja a május 2-án megalakuló új parlament kapcsán. Részt is vesznek meg nem is. Hadházy nem ül be a Momentum frakciójába.

Csak a pénzért tesz esküt a Momentum
Fekete-Győr átgondolta a bojkott anyagi vonzatait
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Emlékezetes, Fekete-Győr András még pár hete Hadházy Ákossal jelentette be, hogy bojkottálják a parlament alakuló ülését. Azóta viszont kiderült, hogyha így tesznek, nem tudják felvenni bizottsági helyeiket, és hivatalosan nem is válnak képviselővé. Ezen a héten az LMP, az MSZP, valamint a Párbeszéd is egyértelműen jelezte, hogy részt vesznek képviselői az alakuló ülésen.

A Momentum tartott ki legtovább, Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője még nyílt levelet is írt Kocsis Máténak a hét elején, amelyben leszögezte, hogy pártja csak bizonyos feltételek teljesülése mellett hajlandó részt venni a parlamenti munkában. Erre reagálva Kocsis Máté, majd Hollik István, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója is kifejtette: aki nem jelenik meg május 2-án a parlament alakuló ülésén, nem viselhet semmiféle országgyűlési tisztséget. Úgy tűnik, a figyelmeztetés hatott, mert a párt csütörtök este kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, mégis ott lesznek az alakuló ülés egy részén.

„A Momentum végül is leteszi az esküt a parlamentben, utána meg bojkottálják. Aha. A pénz kell, a munka nem” – állapította meg közösségi oldalán Kocsis Máté. A Momentum döntését Hadházy Ákos sem hagyta szó nélkül: „Számtalanszor nyilvánvalóvá tettem, hogy nem kívánok a parlamenten belüli színjátékban részt venni, hanem a képviselői mandátumomat a parlamenten kívül szeretném hasznosítani.” A Zuglóban egyéni mandátumot nyerő képviselő a Magyar Hangnak nyilatkozva azt mondta: „Egy ilyen döntés után sok mindent át kell gondolni akkor is, ha esetemben a frakciótagság amúgy is csak formalitást jelent”. A Momentum az ATV megkeresésére tudatta, Hadházy nem ül be a párt frakciójába, ám „ügyek mentén” továbbra is együttműködnek vele.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorában megjegyezte: nem tudja, a zuglóiak mit várnak el Hadházytól, de tőle a XVIII. kerületiek elvárják, hogy a parlamentből is segítse őket. A szocialista politikus szerint egy „narancs vidéken” az ellenzéki pártok nem tehetik meg azt, hogy lemondjanak a parlamenti munkáról, a képviselői fizetés ugyanis fontos, például az MSZP hálózatának fenntartásában. Nem ért egyet azzal a felvetéssel, hogy hiba beülni a parlamentbe. „Aki szerint a parlamentbe beülni szimbolikus politizálás, az adja vissza a mandátumát és a fizetését” – vetette fel.

A „Részt venni az alakuló ülésen vagy bojkottálni azt?” kérdés annyira lefoglalta a pártokat, hogy a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokra már nem maradt idejük felkészülni. Az egyeztetések tapasztalatairól Vitályos Eszter, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt az M1 műsorában, ahol úgy összegzett, hogy a baloldali pártok konkrét javaslat, elképzelés nélkül érkeztek a megbeszélésekre, a kormányoldaltól várták, hogy tegyen ajánlatot. Ez meg is történt, és az indítvány a választói akaratot tükrözte, amikor a kétharmad-egyharmad arányt javasolták a bizottsági és az országgyűlési tisztségek elosztásában – tette hozzá Vitályos Eszter.

Elmondta: a második, szerdai tárgyaláson érezni lehetett, hogy az ellenzék nem a megállapodás szándékával érkezett. „Azt mondták: nem szeretnék elfogadni a kormánypárti javaslatot, mert diktátumnak tartják. Lett volna két napjuk, hogy kifejtsék a javaslatukat, de ezt nem tették meg” – idézte fel a képviselő. Kifejtette: a kormányoldal azzal érvelt a tárgyalásokon, hogy a bejutó listák arányára tesznek javaslatot a tisztségek vonatkozásában, hiszen az ellenzéki összefogás egy közös listán indult, ezt veszik alapul. Vitályos Eszter nehéz parlamenti időszakra számít a tárgyalások tapasztalatai alapján.

A Jobbik képviselőcsoportja Jakab Pétert választotta vezetőjévé. Jakab Facebook-oldalán azt írta, „rossz hír ez a Fidesznek, hisz ismét ebben a minőségben lesznek kénytelenek végighallgatni a felszólalásaimat”. Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: azt mondja Jakab Péter, rossz hír a Fidesznek, hogy megalakult a Jobbik tízfős frakciója. Akkor nekik milyen hír, hogy megalakult a Fidesz és a KDNP összesen 135 fős frakciója?

Kapcsolódó írásaink