Belföld

Nyoma sem volt a baloldal harci kedvének

Nem vezettek eredményre a hét elején megkezdett tárgyalások

A parlament alakuló ülését megelőző tárgyalásokon nyoma sem volt az ellenzék harci kedvének, a DK Gyurcsány Ferenc nélkül elveszett volt, míg a Momentum az alakuló ülés bojkottálására vonatkozó kijelentései ellenére meg­jelent a bizottsági helyekért.

Nem vezettek eredményre az Országgyűlés alakuló ülését megelőző tárgyalások, az ellenzék korábbi harcos megnyilvánulásainak nyoma sem volt a tárgyalások alatt. Kocsis Máté a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: kétharmad-egyharmados felosztásra tettek javaslatot a kormánypártok javára. Továbbra is hat alelnöke lesz az országgyűlésnek, ebből kettőt adhat majd a baloldali összefogás. A bizottságok száma továbbra sem változik, tizenöt bizottságot alakítanak ebben a ciklusban is.

Kocsis Máté elmondta: a viszonosság elvét kívánják alkalmazni, amennyiben egy frakció nem szavazza meg a kormánypártok jelöltjét, úgy a kormánypártok sem fogják megszavazni az érintett frakció jelöltjét. A DK hangsúlyozta: az elhangzottakról még egyeztetniük kell. A Fidesz frakcióvezetője az alakuló ülés kapcsán úgy fogalmazott: „Aki nem vesz részt azon, az képviselő és tisztségviselő sem lesz.” Kocsis kifogásolta, hogy az a párt, amelyik a nyilvánosság előtt korábban azt hangoztatta, hogy nem vesz részt az alakuló ülésen, most mégis eljött a bizottsági helyek elosztására. „Szerintem ez hitelességügyi kérdés” – tette hozzá a frakcióvezető.

Véleményével a Fidesz frakcióvezetője nincs egyedül, többen kritizálták a baloldalt. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László például elmondta: éles vita bontakozott ki arról, hogy miként kellene tekinteni az ellenzéki pártokra. Toroczkai kiemelte: az ellenzéki összefogás egyes szereplői önállóan nem jutottak volna be a parlamentbe. Ezt egyébként Kocsis Máté is sérelmezte: „A választói akarat az összefogással érvényesült, a Gyurcsány-lista tagjai most mégis hat pártként kívánnak föllépni.” Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Kocsis Mátéhoz hasonlóan hangsúlyozta: „Nem árulunk zsákbamacskát, aki nem vesz részt az alakuló ülésen, nem teszi le az esküt, nem vállalhat semmilyen tisztséget.” Hont András újságíró is megszólalt az ügyben, Indul a buli című bejegyzésében hangsúlyozta: „Jelen állás szerint az ellenzék nem kíván megszavazni bizonyos szimbolikus tisztségeket, mégis elvárja a kormánypártoktól, hogy az ő jelöltjeiket szavazzák meg. A Momentum nem kíván részt venni az alakuló ülésen, mégis bizottsági helyekre – amelyeket ezen az ülésen osztanak el – igényt tartanának. Ami megmaradt tehát az ellenzékből, azt maga az ellenzék számolja fel” – zárta posztját Hont.

A tárgyalások ma folytatódnak. 

Kapcsolódó írásaink

Szelet vetett, poénvihart aratott Jakab

ĀKunhalmi is másokat okol a vereségért, úgy emlékszik, ő óva intett a putyinozástól, csakhogy társelnök társa utolsó parlamenti felszólalásában háromszor hangzott el Putyin neve