Belföld

Szelet vetett, poénvihart aratott Jakab

Kunhalmi is másokat okol a vereségért, úgy emlékszik, ő óva intett a putyinozástól, csakhogy társelnök társa utolsó parlamenti felszólalásában háromszor hangzott el Putyin neve

„Magok vagyunk” – igyekezett lelkesíteni híveit a Jobbik elnöke, Jakab Péter, aki azonban sokak szerint inkább „gyökér”, vagy „csíra”. A Jobbik-mag kikelésére, az MSZP-szegfű virulására vagy a DK szociális érzékenységére várni persze hiábavaló, ezt mutatja a Gyurcsány-párt új képviselőjének a benzinárstop elleni nyilatkozata is.

Szelet vetett, poénvihart aratott Jakab
Nyúlfarknyi poszttal jelentkezett Jakab Péter tegnap Facebook-oldalán, mélynek és ütősnek szánt gondolatával azonban ellenkező hatást ért el
Fotó: MH/Katona László

Nyúlfarknyi poszttal jelentkezett Jakab Péter tegnap Facebook-oldalán, mélynek és ütősnek szánt gondolatával azonban ellenkező hatást ért el, rengeteg cinikus, gúnyos reakciót kapott, a poénkodásba még politológusok is beszálltak. A Jobbik-elnök azt írta: „Megpróbáltak eltemetni minket. Nem tudták, hogy magok vagyunk.” Ceglédi Zoltán baloldali elemző, humorista csak annyit fűzött hozzá: „szotyi?”

Hont András úgy élcelődött: „Pedig Gréczy képviselő úr ezt a magdolgot elég széles körben közölte. Igaz, eltemetésről nem volt szó, arról a Karácsony úr beszélt” – utalva egyrészt Gréczy Zsolt korábbi botrányára, másrészt arra, hogy Karácsony Gergely egy kiszivárgott hangfelvétel szerint még főpolgármester-jelöltként azt mondta: „Ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak.”

Jakab többi kommentelője sem fogta vissza magát, volt, aki közölte, „ti magatokat ástátok el, ehhez nem kellett Fidesz”, más szerint „szerény a vetés, szerényebb mint 2018-ban volt”. Az egyik hozzászóló úgy vélte, a pártelnök „valójában azt akarta mondani: „magunk vagyunk. És most már nagyon kevesen”.

A pártelnök kiszagolta a Jobbik magvait
A pártelnök kimagozta a Jobbikot
Fotó: Facebook/Jakab Péter

Akadtak, akik kevésbé cizelláltan fogalmaztak, mint például: „azt hittem, hogy egy kicsi csíra, de akkor még az sem”, illetve: „nem figyeltél általánosban! Nem mag, gyökér!” Persze, vannak, akik továbbra is kitartanak mellette: „Jakab Péter te voltál az aki tudott volna a magyar emberek nyomorúságos helyzetén segiteni. Hazúgság gyözőtt. !!! Arra kérünk nehagyál el benünket, . Te vagy a Msgyarországnak a leg értékesebb embere. Vigyáz magadra , mert a Hijánák mindenre képesek. !!!!” (sic!).

Miközben a jobbikosok maradéka a magból való kikelésre vár, a szocialisták a hervadt szegfűt élesztgetnék, bár Ujhelyit leszámítva nem túl lelkesen. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Azonnalinak arról beszélt, mára a Fidesz elhódította a baloldal szavazóinak egy részét, kezdik elveszíteni a „lakótelepek népét”, illetve „a munkásosztály nemzeti érzelmű részét”. „Nagyon nehezen lehet őket megtartani ellenzéki, lehetőleg baloldali szavazónak” – sajnálkozott Kunhalmi, aki szerint az ellenzéknek „a leépülés megakadályozására kellene közösen koncentrálnia”.

Persze a vereség miatt ő is elsősorban másokat hibáztat, úgy emlékszik, nem hallgattak rá, amikor például azt mondta, a kampányban nem kell putyinozni, Márki-Zay Péter, valamint kül- és belföldi tanácsadói nem is értették, amikor erről beszélt, mert „nem figyeltek a választókra”. Kérdés, hogy Kunhalmi emlékezete szelektív, vagy nem volt befolyása anno társelnök társára, hiszen a parlament utolsó, március 10-i ülésén – amikor napirend előtt az összes baloldali felszólaló bőszülten putyinozott – Tóth Bertalan is azt fejtegette, hogy „Orbán Viktor nem a magyar nép érdekét védi, hanem még most is Vlagyimir Putyint szolgálja”, továbbá akkor lehet béke és biztonság, „ha Putyin csatlósai eltűnnek a hatalomból”…

Az ellenzéki szavazóknak a Jobbik-mag kikelésére, az MSZP-szegfű virulására vagy akár a DK szociális érzékenységére várni persze hiábavaló, ezt mutatja a Gyurcsány-párt új parlamenti képviselőjének, gazdasági szakértőjének árstopokkal kapcsolatos nyilatkozata is. Dávid Ferenc az ATV-ben arról beszélt, hogy legkésőbb a nyár végére egy magasabb benzinárral kellene számolni, az üzemanyagárstopot lépcsőzetesen ki kell vezetni.

Kapcsolódó írásaink