Belföld

Politikai temető

Karácsony Gergely politikai temetőt csinál a fővárosból – állapította meg Láng Zsolt a közgyűlés tegnapi ülésén. Kiderült az is, a kormányzati támogatás dacára a csepeli elkerülő út folytatása nem épül meg.

Politikai temető
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője napirend előtt bejelentette, hogy az országgyűlési választásokon elért nagy arányú győzelem eredményeként a parlamentben folytatja munkáját, és jelezte Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy utolsó alkalommal kell őt végighallgatnia a közgyűlésben.

Ezután mérleget vont a főváros és Karácsony Gergely két és fél évéről, kiemelve: habár a főpolgármester azt ígérte megválasztása után, hogy Budapesttel kíván foglalkozni, mégis pártpolitizálást folytat. Részt vett az előválasztási kampányban, csak azért, hogy az utolsó pillanatban megérkezzen az a bizonyos villamos – utalt Karácsony ikonikus mondatára a frakcióvezető. A főpolgármester ígéreteihez tartozott az is, hogy a főváros cégei nem válnak a pártok kifizetőhelyeivé, mégis ezerszer bukott arcok köszönnek vissza ezen cégek vezetésében – folytatta Láng.

Rámutatott: Karácsony Gergely politikai temetőt csinál a fővárosból, például az MSZP-s Korózs Lajos az elbukott választás ellenére most felügyelőbizottsági posztot kap. „Mindenkinek le kell vonni a következtetéseket a választások után, az olló nagyot zárult a Fidesz–KDNP és a baloldal között Budapesten is, huszonkét százalékról hat százalékra esett vissza a különbség. Ez a szám azt mutatja, hogy Budapesten is sokkal kisebb a támogatottsága annak a fajta pártpolitika által vezérelt városvezetésnek amit ön csinál" – jelentette ki a frakcióvezető. Megjegyezte, minden segítséget meg kíván adni a parlamentből is a város fejlődéséhez.

A képviselők meghallgatták Terdik Tamás, a BRFK főkapitányának a rendőrség 2021-es tevékenységéről szóló beszámolóját. Terdik hangsúlyozta, a fővárosban csökkent a bűnözés, főleg a lakosságot leginkább érintő, vagyon elleni bűncselekmények száma. A beszámolót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Ezután az V. és VII. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgáló bizottság jelentésének elfogadása kapcsán éles vita bontakozott ki. Láng Zsolt – aki még az ülés elején javaslatot tett a napirendi pont törlésére – közölte: a bizottság létrehozása egy politikai akció volt, a Városháza-ügyre adott válasz. A bizottság a frakcióvezető véleménye szerint minden jogalapot nélkülözve jelölt ki két fideszes önkormányzatot, előre borítékolt eredménnyel. Láng Zsolt feltette a kérdést: a zuglói parkolási botrányt vagy a kispesti ügyeket miért nem vizsgálják?

Megtárgyalta a közgyűlés a BKV Zrt. és a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. 2022. évi üzleti tervét is, amely 26 milliárd forintos veszteséggel számol. Karácsony Gergely a kialakult helyzetért természetesen a kormányt tette felelőssé. Bagdy Gábor, a kormánypárt képviselője viszont elmondta: a BKV problémája nem újkeletű, de a Fidesz vezetése alatt a működést sikerült megoldani. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte az üzleti tervet, amit a baloldali többség megszavazott.

Karácsony Gergely cserben hagyta Csepelt – értékelte közösségi oldalán a budapesti Fidesz-frakció azt, hogy a közgyűlésen kiderült: a főváros mégsem pályázik, így az elkerülő út befejezése nem valósulhat meg, hiába szerzett rá Borbély Lénárd polgármester négyszázmillió forint támogatást.

Kapcsolódó írásaink