Belföld

Napjainkban az országban a szociális és gyermekvédelmi területek ötven százalékában vannak jelen az egyházak

Alapkőletétel

A gondoskodáspolitikában az egyházi szereplők megkerülhetetlenek ma Magyarországon – mondta Fülöp Attila kedden Hajdúböszörményben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye szociális intézményének alapkőletételi ünnepségén azt mondta, a gondoskodáspolitika egyetlen helyes és jól értelmezett felfogása az, ha a kormányzat mindig megkeresi azoknak a szereplőknek az együttműködését, akik helyben a legtöbbet tudnak segíteni.

„Ez a közösségépítő erő és beágyazottság az egyházaknál megvan, ez vitathatatlan és megkérdőjelezhetetlen ebben az országban” – tette hozzá az államtitkár az 1,2 mil­liárd forint egyházi forrásból megvalósuló, ötvenszemélyes idősotthon alapkőletételi ünnepségén. Kiemelte: ma az országban a szociális és gyermekvédelmi területek ötven százalékában vannak jelen az egyházak szolgáltatóként vagy fenntartóként. Jelezte, a kormány különféle családpolitikai támogatásokkal segíti az idős emberek otthoni gondozását, de vannak olyan élethelyzetek, amikor szükség van olyan szociális segítségre, amely a biztonságos időskort jelenti a rászorulóknak.

Ebben pedig nélkülözhetetlenek az idősotthonok – tette hozzá, megjegyezve, hogy az elmúlt években mintegy ötezer hellyel bővült az idősotthonok befogadóképessége Magyarországon. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök az ünnepi eseményen bejelentette: egyházmegyéjük idén átveszi a debreceni Forrás lelkisegítő központot és az ahhoz tartozó intézményeket.

Kapcsolódó írásaink