Belföld

A Szolnoki Törvényszéken a befejezett ügyek száma az országos átlagnál több, míg a folyamatban lévőké csökkent

Bírósági értékelő

Megalapozott és időszerű ítélkezés folyik a Szolnoki Törvényszéken, ahol az érkezett ügyek száma 8,9 százalékkal, az országos mértéket meghaladóan nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest – közölte Senyei György.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegnap a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezlete előtt tartott tájékoztatón elmondta: tavaly a törvényszéken a befejezett ügyek száma is az országos mértéket meghaladóan, 12,7 százalékkal nőtt, míg a folyamatban lévő ügyeké csökkent 10,9 százalékkal. Emlékeztetett: a 2020 második fél évétől érvényes központi intézkedés alapján országosan csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma, így 2020 augusztusa óta országosan 33 százalékkal, a Szolnoki Törvényszéken is ennek megfelelő a csökkenés.

Hozzátette: a bíróságok munkájának társadalmi elfogadottságát mutatja, hogy a felek mennyire fogadják el az első fokon eljáró bíróság ítéletét. E tekintetben az elsőfokú ügydöntő határozatok jogerőre emelkedési aránya a megyében meghaladja az országos átlagot, hiszen a járásbíróságokon az ítéletek 94 százaléka, a törvényszéken pedig az ítéletek 81 százaléka jogerőre emelkedett már első fokon.

Szavai szerint az ítélkezés megalapozottsága tekintetében rögzíthető, hogy a Szolnoki Törvényszéken a hatályon kívül helyezési mutatók járásbírósági szinten valamennyi ügyszakban kedvezőbbek az országos aránynál. A törvényszék által első fokon tárgyalt büntetőügyekben nem történt hatályon kívül helyezés 2021-ben – közölte. Beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Törvényszéken mintegy nyolcvan bíró és 250 igazságügyi alkalmazott dolgozik, ami az országos átlagnak felel meg. Szólt arról, hogy 2021-ben hatvanmillió forint értékben volt bíróságokat érintő épületkorszerűsítés és informatikai fejlesztés a megyében.

Kapcsolódó írásaink