Belföld

Orbán Viktor a pápával közösen lépett fel a békéért

Hétértékelő. A szivárványkoalíció nem tud szabadulni a háborúpárti retorikától, miközben a világ minden országában a saját, jól felfogott érdekeiket követik

Újraválasztását követően Orbán Viktor éppen azért utazott elsőként Ferenc pápához, hogy közösen lépjenek fel a béke érdekében – értékelte az elmúlt hét legfontosabb történéseit lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus.

Orbán Viktor a pápával közösen lépett fel a békéért
Nem csak szimbolikus gesztus volt a miniszterelnök vatikáni útja
Fotó: MTI/Vatikáni Média

A választásokat követően több baloldali politikus is azt hangoztatta, hogy tiltakozásként nem fogják felvenni a parlamenti mandátumukat, ám a héten, ellentmondva saját maguknak is, valamennyien megtették ezt. Ez egy kötelező gyakorlat volt az ellenzék részéről – kommentálta a nagy fogadkozást Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Korábban ezerszer beszéltek a választás bojkottjáról, a mandátum felvételének és az Alaptörvényre tett eskünek az elutasításáról, ám mindig megtették – tette hozzá.

Ez keménykedési verseny, amiben Hadházy Ákos és a Momentum járt az élen. Most az alakuló ülés kapcsán akarnak kemények lenni, azt ígérve, hogy majd akkor fizikai távolságot tartanak, de sem a mandátumról és az azzal járó pénzről, illetve politikai jogosítványokról nem mondanak le – hívta föl a figyelmet. Ebben az esetben is Gyurcsány Ferenc őszödi gondolatai köszönnek vissza, amikor kijelentette: mindenki szeretne az „elvtársak” közül négyszázezer forintos költségtérítést felvenni, mert elfelejtette, hogy milyen autófényezőnek lenni.

A baloldalon az egymásra licitálás mellett továbbra is tart a bűnbakkeresés. Az elemző úgy látja, hogy ez is a négyévenként ismétlődő kötelező gyakorlatok része, amikor nagy fogadalmakat tesznek. A vidék felszántásáról, a Gyurcsánytól való megszabadulásról, az elkopott petícióaláírók lecseréléséről, egy új baloldal létrehozásáról beszélnek, amelyek valós igények, jó helyzetfelismerést tükröznek, csak négyévente mindig ugyanazokat a válaszokat adják rá, mert ugyanazok az emberek maradnak pozícióban.

Gyurcsány Ferenc és a pártja erősebb, mint bármelyik korábbi választás után volt, a legerősebb ellenzéki párttá vált – szögezte le Kiszelly Zoltán, aki hozzátette, hogy a baloldali véleményvezéreket sem tudják lecserélni, mert a médiumaik osztódással szaporodnak. Eddig volt 168 Óra, most már van 168 Óra és Jelen, korábban volt az Index, most pedig emellett van már a Telex is. Nem hogy kevesebben lennének, hanem folyamatosan gyarapodik a számuk.

Sokan megállapították ugyan, hogy a baloldali választási kudarc egyik fontos oka a háborús retorika volt, ám ezzel is képtelenek felhagyni a baloldali politikusok és a médiumok.

Egy erkölcsi birkózásba próbálják belevinni a társadalmat a háborúpárti baloldali propagandisták, figyelmen kívül hagyva, hogy a magyar emberek egyértelműen a békét választották. Németország is ezt az álláspontot követi, ami azt is mutatja, hogy a magyar jobboldal van az európai többségi állásponton, és a háborúpárti baloldal képviseli a kisebbséget. Amerika sem állítja le az orosz olajimportot, mert még nagyobb elégedetlenség lenne az Egyesült Államokban a növekvő üzemanyagárak miatt. Jól látszik, hogy amit Orbán Viktor mondott, az a többségi álláspont, hiába próbálja a baloldal a lejárt lemezt újrazenésíteni – állapította meg a politológus.

Kiszelly Zoltán arra is emlékeztet, hogy a háború kapcsán természetesen minden ország a saját érdekeit tartja szem előtt. A kormánypártokat éppen azért erősítették meg az emberek a választásokon, mert korábban is jó válaszokat adtak a válságokra, és abban bízhatnak, hogy a háború miatt kialakuló mostani válságban is ez történik. Ennek egyik nem csupán szimbolikus jele, hogy újraválasztását követően Orbán Viktor első külföldi útja a pápához vezetett, aki Magyarországhoz hasonlóan békepárti álláspontot hirdet, és ezt közösen mutatták meg a világnak – jelentette ki Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsánytól nem tud szabadulni a baloldal

ĀHétértékelő. A DK-elnök irányvonalát követheti a Jobbik és az LMP is, míg az MSZP megosztott marad, a Momentum túl gyenge, a fővárosban a párbeszédes Karácsony kezét is fogja

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom