Belföld

Hazánkat kiemelten kezeli a Szentszék

Jelentős gesztust tett a miniszterelnök

„Nagyon örültünk, hogy a miniszterelnök úr első útja a Vatikánba vezetett, és meghívta a Szentatyát hazánkba, amelyre, mint hallottuk, biztatóan pozitív választ kapott” – mondta lapunknak Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Hazánkat kiemelten kezeli a Szentszék
Fotó: MTI/Vatikáni Média

Sokan tudják, legalább a híradásokból, hogy szeptemberben elutazásakor a Szentatya kifejezte készségét, hogy szívesen eljön újra Magyarországra egy lelkipásztori látogatásra, szándékát pedig azóta kétszer is megerősítette – reagált lapunknak Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Ferenc pápát hazánkba. A főpásztor hozzátette: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a nyári ülésén elküldi a hivatalos meghívást Ferenc pápának. „Nagyon örültünk, hogy a miniszterelnök úr első útja a Vatikánba vezetett, és meghívta a Szentatyát hazánkba, amelyre, mint hallottuk, biztatóan pozitív választ kapott – hangsúlyozta Veres András, hozzátéve: – ez reménnyel tölt el bennünket.”

Kiss Antal teológus, lapunk publicistája rámutatott: Magyarországot kiemelten kezelik a Vatikánban, ez a státus pedig erősödhetett most azzal a gesztussal, hogy az újraválasztását követő első hivatalos útja Orbán Viktornak Ferenc pápához vezetett. A teológus kétszer is tagja volt egy delegációnak, amely fölkereste XVI. Benedek pápát. „Ezek a találkozások meggyőztek arról, hogy a Szentszék számára Magyarország immáron az 1022 éves keresztény államisága okán kiemelt helyen van” – fogalmazott Kiss Antal

. Úgy véli, tapasztalt politikus nem mehet el ma már szó nélkül amellett, hogy „Európa beteg”, és nagy szükség van „feltámasztására” gazdasági, pénzügyi, szervezeti és szervezéstechnikai értelemben is, ehhez azonban az út a lelki megújuláson keresztül vezet. „Az ember gazdasági és szellemi környezetben él, de attól még lelki ember marad. Európa lelki meg­gyógyítása után helyreállhat a gazdasági, szellemi és fizikai egészség is” – folytatta a teológus.

A pápalátogatás jelentőségéből azt emelte ki: a Szentatya ezúttal nem egy egyházi világeseményre érkezne, hanem országlátogatásra. Ferenc pápa tanításáról Kiss Antal azt mondta, egyes politikusok szeretik őt „szocialista eszmék iránt elhajló” pápaként feltüntetni, ám valójában nagyon következetesen folytatja II. János Pál és XVI. Benedek tanítói munkásságát. Megnyilatkozásai pedig fontos, egész Európát meghatározó társadalmi kérdésekben igazságokat és evangéliumi, morális értékekre vonatkozó iránymutatásokat tartalmaznak, amelyek mind a 21. századi Európa mérföldkövei lehetnek.

Kapcsolódó írásaink