Külföld

Ismét Magyarországot méltatta Ferenc pápa

Orbán Viktor meghívására jövőre látogathat hazánkba az egyházfő

A magyar családpolitikáról és az menekülőknek nyújtott segítségről is jó véleménnyel van Ferenc pápa. Személyében negyedszerre tehet hivatalos látogatást hazánkban katolikus egyházfő.

A nemzetközi sajtóban is nagy visszhangja volt annak, hogy Orbán Viktor első hivatalos útja a választások után a Vatikánba vezetett, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A magyar kormánnyal szemben stabilan ellenséges Politico is elismerte, hogy Ferenc pápa dícsérte az erőfeszítésekret, amelyeket hazánk tesz az Ukrajnából menekülők támogatására.

A magyar kormány és a Vatikán között fontos közös pont a békepárti álláspont mellett a családok támogatása is, Ferenc pápa már tavaly, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) látogatva is méltatta a magyar családtámogatásokat és családvédelmi erőfeszítéseket. A katolikus egyházfő korábban határozottan bírálta a genderideológia megjelenését az iskolákban.

Vatikáni híradások részletesen beszámoltak arról, mivel ajándékozta meg egymást Orbán Viktor és Ferenc pápa. A magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol-latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott a Szentatyának, továbbá egy kötetet Bartók Béláról, egy másikat pedig az ő műveivel – írta a Vatican News. Ferenc pápa egy bronzplakett átadásakor azt mondta: „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből.

Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember – jó, tudom – Pannónia római provincia volt, de mégis, Ti Szent Márton Népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok” Az egyházfő a bronzplakett mellett apostoli buzdításainak egy-egy példányát ajándékozta.

Ferenc pápa elismeréssel szólt hazánkról akkor is, amikor a NEK zárómiséjét celebrálta. A Magyar Kurírnak azt mondta: „A magyarok rengeteg értékkel büszkélkedhetnek, és különösen megragadó, milyen érzékenyek az ökumenizmus iránt.” Már akkor is jelezte a Szentatya, hogy keresi a lehetőséget egy újabb látogatásra. Orbán Viktor csütörtökön meg is hívta egy jövő évi látogatásra az egyházfőt, aki elfogadta a meghívást.

A NEK előtt Magyarországon kétszer járt hivatalos látogatáson katolikus egyházfő, mindkét alkalommal Szent II. János Pál pápa. Először 1991 augusztusában, amikor felkereste Esztergomot, Máriapócsot, Pécset és Debrecent, augusztus 20-án pedig szentmisét mutatott be a Hősök terén. Következő látogatására 1996-ban került sor a Pannonhalmi Főapátság ezeréves évfordulójának alkalmából.

Kapcsolódó írásaink