Belföld

A gyors reagálás érdekében indokolt a veszélyhelyzet eseteinek kiegészítése

Kormányzati cselekvőképesség

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy Alaptörvény-módosítást kezdeményez a kormány, kiegészítenék a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

A gyors reagálás érdekében indokolt a veszélyhelyzet eseteinek kiegészítése
Ifj. Lomnici Zoltán
Fotó: MH/Purger Tamás

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunk megkeresésére rámutatott, erre azért van szükség, hogy a háború esetében is cselekvőképes lehessen a kormány. Egy közvetlenül a határainkon túl zajló nemzetközi háborús konfliktusban magyar emberek élete és a gazdaságunk stabilitása a tét, a kormány gyors reagálási képessége tehát ilyen szituációban kulcskérdés – szögezte le Lomninci.

Az Alaptörvény értelmében a veszélyhelyzetet a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében hirdetheti ki. Indokolt azonban a taxatív felsorolás kiegészítése, hiszen a fent nevezett helyzetekben is esszenciális fontosságú a gyors reagálás, a kormány döntésének a meghozatala pedig jelentősen rövidebb időt vesz igénybe, mint a parlament összehívása és egy adott kérdésről történő szavazás lebonyolítása – magyarázta a szakember.

Kapcsolódó írásaink

Kicsinyes politikai játszma

ĀA hivatali eskü lényege abban áll, hogy az esküt tevő személy kinyilvánítja, hogy hivatalát nemcsak jogszerűen látja el, hanem hűséggel, lelkiismeretesen és igyekezettel

Visszaélésszerű joggyakorlás

ĀA népszavazás a demokratikus hatalomgyakorlás legerősebb formája, a választói akarat kifejezésének legtisztább lehetősége – szögezte le lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász