Belföld

Mostanra a Jobbik léte is veszélybe került

Jakab Péternek hosszú időbe, kemény munkájába került a hajdan egymilliós szavazóbázis leépítése

Történetének legsúlyosabb vereségét szenvedte el a Jobbik, de hosszú út vezetett a bukásig, a 2018-as választási vereségig, kilencszázezer szavazó elvesztéséig és a pártból kiugró politikusok által alapított Mi Hazánk parlamentbe jutásáig.

Mostanra a Jobbik léte is veszélybe került
Látszategyetértés – a vereség után Jakab azonnal Márki-Zay Pétert okolta
Fotó: Jakab Péter Facebook-oldala

A négy évvel ezelőtti ország­gyűlési választások elvesztése után Vona Gábor, a Jobbik akkori elnöke lemondott posztjáról. A vereség ellenére a párt akkor huszonhat képviselőt küldhetett a parlamentbe, több mint egymillió szavazatot begyűjtve. Még egyéni sikereket is elkönyvelhettek, hiszen Dunaújvárosban, Fejér megye 4. számú körzetében Pintér Tamás összefogás nélkül is sikert tudott aratni.

Ezzel szemben nagyon úgy fest, hogy a 2022-es választáson mindösszesen kilencen fognak beülni a parlamentbe a párt képviselőjeként. Érdemes megjegyezi azonban, hogy habár a 2018-as választás utáni ciklust huszonhat fővel kezdte a párt, Vona Gábor távozásával új irányt vett a Jobbik vezetése, és megtörtént a többlépcsős szakadás, megszületett a Mi Hazánk Mozgalom, illetve a Volner Párt.

A Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd a napokban úgy fogalmazott: a párt a Jobbikot saját halottjának tekinti. Ebben a mondatban van is némi igazság, hiszen miután Jakab Péter átvette a pártvezetést, Toroczkai Lászlót kizárták a pártból. Látva a szélsőjobboldali ideo-lógia marganizálódásában rejlő lehetőséget, Toroczkai végül megalapította a Mi Hazánk Mozgalmat.

Dúró Dóra akkor még jobbikos színekben ült a parlamentben, ahogyan Volner János, Apáti István és Fülöp Erik is. Hamarosan csatlakoztak a Mi Hazánkhoz, habár Volner egy évvel később ki is lépett, és kezdetét vette a Jobbik lassú erodálódása.

A következő kilépési hullám Jakab Péter kiszivárgott hangfelvétele kapcsán történt. Kendőzetlenül beszélt a párt belső feszültségeiről, kiemelve: sokan nem akarták, hogy elnök legyen, mindent meg is tettek ez ellen. Akkor úgy vélte, meg kell menteni a pártot, hiszen ha a pártot nem tudják megmenteni, az országot sem lehet. A kilépők közül volt, aki saját pártot alapított, mint Varga-Damm Andrea, de voltak, akik különösebb tájékoztatás nélkül adták fel politikai karrierjüket.

Az utolsó szeget a párt koporsójába maga Jakab Péter ütötte az összefogással. Noha korábban határozottan kijelentette, nem fog egy listán szerepelni Gyurcsány Ferenccel, később mégis szorosra fűzte a Jobbik a viszonyát a DK-val. Ezt a szavazóbázis már nehezen tudta megemészteni: Jakab és a pártvezetés sasszéja balra húzott, a szavazóbázis ezt azonban nem volt hajlandó lekövetni.

A Jobbik látványosan a legtöbb szavazót veszítette, a vereség éjszakáján Jakab mégis Márki-Zay Péterrel vitette volna el az eredményt. A közelgő európai parlamenti választásokon már maga a párt léte is veszélybe kerülhet, hiszen összefogás nélkül, a szétszéledő és a Mi Hazánkhoz pártoló szavazókkal az öt százalék is nehezen megugorhatónak tűnik. Ennek ellenére Jakab Péter láthatólag nem akarja vállalni a történelmi vereségért a felelősséget. Továbbra is a korábbi miniszterelnök-jelöltet hibáztatja, legújabb Facebook-posztjában pedig zavarosan mentegeti magát, miközben a sajtót és Vona Gábort is támadja.

A párt volt elnökét pont a sajtóban való szakértői megjelenése okán kritizálja Jakab. Véleménye szerint a Jobbik elnökeként nem az a felelős magatartás, ha a vihar kellős közepén elhagyja a kormányrudat, hanem az, ha erősen tartja, végrehajtva a szükséges korrekció­kat. Arról már nem tesz említést, hogy mik lennének ezek a szükséges korrekciók, amiket végre kellene hajtania. Jakab posztja alatt a kommentszekció közel sem tűnik ilyen megengedőnek.

Többen kifogásolták például, hogy az általa kritizált Vona Gábor a második legnagyobb ellenzéki pártot építette fel, mégis lemondott a választási vereség után, Jakab Péter ezzel szemben sereghajtót csinált a pártból, és még a felelősséget sem vállalja, hajóról beszél, miközben már egy tutajra is kevés embere maradt.

Kapcsolódó írásaink

A „bőrdzsekis parizerkirály” utóvédharca

ĀMind többen kárhoztatják a Jobbik-elnököt a baloldal bukásáért, Jakab Péter azonban továbbra is csupán annyiban érez felelősséget, hogy lehetővé tette Márki-Zay Péter indulását az előválasztáson

Mandátumkeringő a baloldalon

ĀBár a megbízólevelek ünnepélyes átadásáról tüntetőleg távol maradt a baloldali képviselők jelentős része, a háttérben azért nagy csata zajlik a lefitymált mandátumokért