Belföld

Mandátumkeringő a baloldalon

Új arcok a Házban a régi lemezhez: a frissen megválasztott gyurcsányista Dávid Ferenc máris megkezdte a pánikkeltést

Bár a megbízólevelek ünnepélyes átadásáról tüntetőleg távol maradt a baloldali képviselők jelentős része, a háttérben azért nagy csata zajlik a lefitymált mandátumokért.

Mandátumkeringő a baloldalon
Gyurcsány Ferenc bukott baloldali kormányfő
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Még nem született döntés Márki-Zay Péter mandátumáról – árulta el Jámbor András. A Párbeszédes politikus az ATV-ben azt mondta: ők arra készülnek, heten fognak ülni majd a képviselőcsoportjukban, vagyis, hogy ők kapják meg a listavezető helyét. Ez esetben Kocsis-Cake Olivió lenne a vigaszágas befutó. A Jobbik azonban arra hivatkozik, egy korábbi megállapodásuk alapján Márki-Zay kiesésével csúszik egy helyet a lista, így a 39. helyen szereplő Végh Noéminek jár a pozíció.

Maga Márki-Zay korábban arról beszélt, ő Szél Bernadettet szerette volna lehetőséghez juttatni, ám a hat párt vezetőjének kell döntenie. Ugyanakkor a bukott listavezető tavaly, az előválasztáson még a Párbeszéd frakcióját jelölte meg jövőbeli képviselőcsoportjaként. Ha mégis úgy döntene, hogy felveszi a mandátumát, akkor viszont már annak adhatná át a listáról, akinek akarja, erre azonban kevés az esély, mert ezzel elveszítené polgármesteri székét.

Amint azt már megírtuk, Gyurcsány Ferenc döntése alapján Dobrev Klára mandátumát a közös lista 50. helyén szereplő Bakos Bernadett kapja meg, így segíti ki a DK az LMP-t, hogy meglegyen az öt képviselője a saját frakcióhoz. Karácsony Gergely a Párbeszéd egyik alapító tagját, Szabó Rebeka zuglói alpolgármestert küldi maga helyett a parlamentbe, a lista 57. helyéről. Szabó Rebeka egy botrányt követően lett egyéni jelölt, mivel a Pest megyei 10-es választókerületben Gér Mihályról kiderült, hogy pár éve kegyeletsértő, gyomorforgató kommenteket tett közzé a Facebookon egy általa autóval elgázolt párról. Szabó Rebeka végül alulmaradt Pogácsás Tiborral szemben (Fidesz-KDNP), aki a szavazatok több mint hatvan százalékát szerezte meg.

A megbízólevelek ünnepélyes átadásán az Országház Kupolatermében szerdán az előválasztás miniszterelnök-jelöltei közül csak a momentumos Fekete-Győr András jelent meg, aki büszkén jelentette be a Facebookon, hogy frakcióvezetővé választották, illetve azt ígérte, komolyan veszik majd a parlamenti munkát. Vagyis a Momentum nem marad távol az Országgyűléstől, amint az meglebegtették, és amit a velük szövetségben álló Hadházy Ákos továbbra is szorgalmaz. Hadházy szerint ugyanis a törvényhozás csupán „színjáték", az abban részt vevő ellenzékiek „kollaboránsok", tisztségeket pedig végképp nem lenne szabad elfogadniuk.

Ha az alakuló ülésen nem is lesz jelen az ellenzék egy része, később valószínűleg megjelennek majd és leteszik az esküt, felszólalásaikban pedig az eddigi irányvonalat követik – erre utal a DK frissen megválasztott képviselője, Dávid Ferenc nyilatkozata, aki az ATV-ben azzal riogatott: a gazdasági növekedés pozitívnak „tűnik", de ez csak „látszatnövekedés", a „rettenetes magas" infláció pedig leginkább a kisnyugdíjasokat fogja sújtani.

Kapcsolódó írásaink