Belföld

Gyurcsány kegyéből mandátumhoz jutott a közös lista ötvenedik helyén álló LMP-s Bakos Bernadett

Megbízatásbiznisz

Két országos listás mandátum kiadásáról döntött tegnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Gyurcsány kegyéből mandátumhoz jutott a közös lista ötvenedik helyén álló LMP-s Bakos Bernadett

A DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd országos listájának második helyén mandátumot szerző Dobrev Klára április 19-én lemondott képviselői helyéről. A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Gyurcsány Ferencet, mint a DK törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátum kiadását, ő pedig a közös pártlista ötvenedik helyén szereplő LMP-s Bakos Bernadettet jelentette be a megüresedett mandátum betöltésére.

Karácsony Gergely szintén a baloldal listájáról, annak harmadik helyén szerzett mandátumot, de április 19-én ő is lemondott. A baloldal Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd törvényes képviselőjét hatalmazta meg a mandátumot szerző jelölt bejelentésére, ő pedig párttársának, a lista 57. helyén szereplő Szabó Rebekának kérte a mandátum kiadását. Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta a két képviselőnek a mandátumot.

A testület megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát is.
A mintegy hárommilliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét. A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani.

A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg a választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Az NVB döntése szerint a költségvetési keret 25 százalékát a Fidesz, a KDNP, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Mi Hazánk között osztják fel egyenlő arányban. A fennmaradó 75 százalékból részesülhet a fentieken kívül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Megoldás Mozgalom is.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsánytól nem tud szabadulni a baloldal

ĀHétértékelő. A DK-elnök irányvonalát követheti a Jobbik és az LMP is, míg az MSZP megosztott marad, a Momentum túl gyenge, a fővárosban a párbeszédes Karácsony kezét is fogja