Belföld

Gyurcsánytól nem tud szabadulni a baloldal

Hétértékelő. A DK-elnök irányvonalát követheti a Jobbik és az LMP is, míg az MSZP megosztott marad, a Momentum túl gyenge, a fővárosban a párbeszédes Karácsony kezét is fogja

Hiába telt el már több mint két hét a parlamenti választás óta, a baloldal szemmel láthatóan még mindig nem tanult semmit sem a történelmi vereségből, jelentette ki lapunknak Deák Dániel, aki szerint a béke és a biztonság helyett a baloldal változatlanul háborús retorikát folytat.

Gyurcsánytól nem tud szabadulni a baloldal
A bukott miniszterelnökkel egyetlen ellenzéki párt sem szállhat szembe
Fotó: MH/Török Péter

„Ugyanott folytatják, ahol abbahagyták: továbbra is Gyurcsány a főnök, egyetlen egy pártelnök sem jelentette be a lemondását, sértegetik a választókat, és még mindig fegyverek küldését követelik Ukrajnába” – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki úgy látja, az sem könnyíti meg a baloldal helyzetét, hogy Márki-Zay Péter ahelyett, hogy visszavonulna az országos politikától, továbbra is erőteljesen kampányol, ráadásul új párt létrehozását is bejelentette, ami borítékolja, hogy az elkövetkezendő években egy fragmentált és egymással veszekedő baloldali pártstruktúrát fogunk majd látni, ez pedig lényegében a 2018 előtti időszakhoz vezeti majd vissza az ellenzéki oldalt.

A hamarosan induló parlamenti munkában érdemes lesz megfigyelni az ellenzéki pártok helyezkedését a politológus szerint. „Várhatóan a DK mellett Gyurcsány Ferenc irányvonalát fogja majd követni a Jobbik és az LMP is, míg az süllyedő hajóként aposztrofálható MSZP megosztott marad a kérdésben, újabb távozókra lehet számítani, akik inkább átülnek Gyurcsány pártjába” – értékelte a választás következményeit Deák Dániel, hozzátéve: a Párbeszéd sem tud nagyon mit kezdeni az úgynevezett „Gyurcsány-problémával”, hiszen a DK nélkül nem lenne hét parlamenti helyük, emellett a fővárosban a párbeszédes Karácsony Gergely főpolgármester keze is fogva van, ugyanis Gyurcsányék nélkül nem tud semmilyen döntést meghozni.

„A Momentum az egyedüli párt, amely még ki tudna szakadni Gyurcsány szorításából, azonban ők már túl gyengék ahhoz, hogy önállóan is tényezők legyenek, hiszen amikor önállóan mérik őket, akkor már csupán öt százalék körül vannak a kutatásokban. Mindez oda vezet, hogy az elkövetkezendő években Gyurcsány kezében egybeolvadhat végleg a baloldal, nem véletlen, hogy a bukott kormányfő a választás utáni egyórás beszédében megüzente mindenkinek a baloldalon: Legyetek Gyurcsányok!” – emlékeztetett Deák Dániel.

Két hét múlva indul újra a politikai élet, a parlament alakuló ülésével, majd az azt követő hetekben zajló kormányalakítással megkezdődik az ötödik Orbán-kormány időszaka.

„Kétségkívül embert próbáló időszak elé nézünk, hiszen a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai után ezúttal a háború és a brüsszeli szankcióspolitika negatív következményeivel kell megküzdenie az országnak. A történelmi győzelem és az újabb kétharmados parlamenti felhatalmazás azonban kellő erőt és stabilitást nyújt Magyarországnak ahhoz, hogy ezen a nehéz időszakon is sikerrel túllendüljön” – állapította meg a politikai elemző.

A politológus felhívta a figyelmet, a baloldal most azzal ijesztgeti az embereket, hogy megszorítások lesznek, azonban Orbán Viktor egyértelművé tette: megszorításokra nem kerül sor. „Ez elég egyértelmű üzenet a baloldalnak, amely minden válság során megszorítana, és az emberekkel fizettetné meg mindennek az árát. Ezt tették volna a háború kapcsán is, amelybe felelőtlen módon belesodorták volna Magyarországot. Hiába próbálták tagadni a kampány utolsó napjaiban, Tordai Bence a minap elszólta magát, azonnali fegyverszállítást követelt Ukrajnába. Ez is jól példázza, hogy aki békét és biztonságot akart, az jól döntött, ha a Fidesz–KDNP-t támogatta április harmadikán” – szögezte le Deák Dániel.

Kapcsolódó írásaink