Belföld

A baloldalon nincs csapat, közös célok és vezető sem

„Márki-Zay a magyar érdekről egyszer sem beszélt, mindig csak a NATO-ra hivatkozott a háború kérdéseiben”

Karácsony már minden munkatársát és vezetőjét elárulta, az előválasztás során pedig dezertált – állapította meg Schmidt Mária a tegnapi konferencián, Márki-Zayról pedig azt mondta: „Minden mikrofonállványba beleszeretett, minden ipari kamerának nyilatkozott, szófüggönyt eresztett maga köré, így nem jutott el hozzá, hogy mi a helyzet a külvilágban.”

A baloldalon nincs csapat, közös célok és vezető sem
Schmidt Mária: Nem a vidék, hanem az ország szavazott a baloldal ellen
Fotó: MH/Török Péter

Van-e tovább? – Ellenzéki helyzetértékelés címmel rendezett konferenciát a XXI. Század Intézet tegnap a Terror Háza Múzeumban. A kerekasztal-beszélgetések előtt a mú­zeum főigazgatója, Schmidt Mária felvezetőjében úgy fogalmazott: „Április harmadikán az egyesült ellenzék megsemmisült”, majd felidézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint 2010 óta a baloldal mindenféle választási taktikájával szemben győzött a kormánypárt, ami elsősorban a Fidesz érdeme. Schmidt Mária rámutatott: a Fidesznek Orbán Viktor személyében van határozott vezetője, továbbá van magidentitása, ami a nemzetre és az antikommunizmusra épül, a közös célok mögé szerveződött egy jól működő csapat. A kormánypártokkal szemben kialakított csoportosulás azonban nem alkot csapatot, nincsenek közös céljaik, nincs vezetőjük, egyetlen dolog kötötte össze őket, az Orbán-ellenesség – szögezte le a főigazgató, aki szerint a baloldal összeomlásának első számú felelőse Karácsony Gergely.

Karácsony már minden munkatársát és vezetőjét elárulta, az előválasztás során pedig dezertált, és a visszalépését pedig azzal indokolta, nem akarta, hogy Dobrev nyerjen – idézte fel Schmidt Mária. Úgy értékelt: Karácsony soha semmi nem akar lenni, de hagyja magát rábeszélni a feladatokra, aztán ímmel-ámmal csinál valamit, végül pedig rendre dezertál. A főpolgármester a választási esélyeket négy éve is benézte, amikor a magas részvétel miatt baloldali győzelemben reménykedett a voksolás napján, és felszólította a köztársasági elnököt, ne merje felkérni Orbán Viktort a kormányalakításra – emlékeztetett a történész.

Márki-Zay Péterről pedig azt mondta: „Megállíthatatlanul fecsegett, minden mikrofonállványba beleszeretett, minden ipari kamerának nyilatkozott, szófüggönyt eresztett maga köré, így nem jutott el hozzá, hogy mi a helyzet a külvilágban.” Márki-Zay alapve­tően tájékozatlan a külpolitikában, alázat híján pedig a tanulásra is képtelen – véli Schmidt Mária. Hozzáfűzte: Márki-Zay a magyar érdekről egyszer sem beszélt, mindig a NATO-ra hivatkozott a háború kérdéseiben, ezzel érzékeltetve, hogy számára az amerikai érdekek előbbre valók a magyarokénál. Mindezt azzal tetézte, hogy minden társadalmi réteget megsértett, miközben a legtöbb ember számára a tisztelet és a méltóság a legfontosabb érték. A baloldal úgy látja, hogy a vidék szavazott ellenük, ám a valóságban nem a vidék, hanem az ország, amellyel szemben nem lehet politizálni – összegzett a főigazgató.

Giró-Szász András történész-politológus a kerekasztal-beszélgetésen leszögezte: a baloldalnak nincs önismerete és a választókat sem ismeri, így nehéz sikeresen szerepelni egy választáson. Hont András újságíró megjegyezte, a kormánynak érdemes komolyan venni az ellenzékre szavazó kétmillió ember voksát, hiszen ha ilyen gyenge kampányteljesítmény mellett is ennyi szavazatot kaptak, annak van kritikai értéke. G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója úgy látja, a mai magyar baloldalból hiányoznak a valódi közösségteremtés feltételei, ezért nem képes rendszeralternatívát nyújtani.

Kapcsolódó írásaink