Belföld

Orosz Anna a parlamentet választja Újbuda helyett

A momentumos alpolgármester utolsó előterjesztése vitát szított

A momentumos Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere felveszi parlamenti mandátumát, miközben a XI. kerület képviselő-testülete nélküle tárgyalta meg feltehetőleg utolsó előterjesztését.

Orosz Anna a parlamentet választja Újbuda helyett
A baloldali politikus eddig sem a megegyezésre törekedett
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Felveszi parlamenti mandátumát Orosz Anna, a Momentum politikusa, Újbuda alpolgármestere. Ezt maga jelentette be közösségi oldalán, ahol az alpolgármester kiemelte, a főváros XI. kerületének lakossága már megismerhette szemléletét, programját és céljait, majd hozzátette: nem fogja hagyni, hogy a kormány önkényesen újabb és újabb környezetromboló építkezésekkel tegye élhetetlenné Újbudát. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy éppen az áprilisi testületi ülésen – nem kevés vitával fűszerezve – tárgyalta a kerület vezetése Orosz Anna valószínűleg utolsó előterjesztését.

Az alpolgármester nevéhez fűződik ugyanis az az előterjesztés, amely szerint a Barba Negra szórakozóhelyet is magában foglaló terület építési szabályzatát a kivitelező igényeinek megfelelően módosítanák, változtatva a beépíthető épületek funkciós elosztásán. Ez a szabályozás az, amely a gyakorlatban meghatározza, hogy hány irodaház, garázs, lakóépület építhető egy adott területen. A testület ellenzéki oldala igen éles kritikát fogalmazott meg a tervek kapcsán, mert mint azt Novák Előd, a Mi Hazánk képviselője kiemelte: a kerület baloldali vezetése azzal a szlogennel nyerte meg az önkormányzati választást, hogy „Újbuda megtelt”, ennek ellenére újabb és újabb beépítéseket engedélyez a kerület vezetése.

A baloldali képviselők, akik Orosz Anna távollétében válaszoltak a feltett kérdésekre, hangsúlyozták: a terület átsorolását a Fővárosi Önkormányzat végezte el még Tarlós István idején, ezért természetes, hogy a kerület és a tulajdonos csak él a terület lehetőségeivel. Molnár László, a Fidesz–KDNP képviselője aggályosnak nevezte, hogy nem ez az előterjesztés az első, aminél egy adott kivitelező igényeihez igazítja a kerület vezetése az építési szabályzatot, és feltehetőleg nem is az utolsó. Az előterjesztést végül a képviselő-testület megszavazta.

Kapcsolódó írásaink