Belföld

Még mindig nem végleges az országgyűlési névsor

Visszamondott mandátumok, változó listás helyek: a baloldali pártjai között hamarosan kezdődhet az alkudozás

A Nemzeti Választási Iroda szombaton ismertette a már teljes egészében feldolgozott választási eredményt, azonban az új parlament végleges felállásáig még hosszú út vezet, a hivatalos jogi eredményekre április 22-ig várni kell, addig van lehetőség az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatban jogorvoslattal élni. Ezeket első körben a NVI bírálja el, utána további vita esetén a Kúriához kerül a döntés joga. Az új parlamentnek május 3-ig kell felállnia.

Még mindig nem végleges az országgyűlési névsor
Márki-Zay Péter 2018-ban, első polgármesterré választása után. Nem ül be a parlamentbe
Fotó: Facebook

A külföldi, illetve levélszavazatok révén még változott az összkép, a XVI. kerületben a baloldal jelöltje, Vajda Zoltán fordítani tudott a Fidesz–KDNP jelöltjével, Szatmáry Kristóffal szemben. Ilyen változásokra már szinte biztos, hogy nem kell számítani, azonban a listás helyek környékén még kialakulhatnak csörték, elsősorban a baloldali összefogáson belül, hiszen a listás helyekről a pártok döntenek.

Van még bizonytalanság tehát a bejutók és kiesők tekintetében. A listáról vagy egyéni helyről mandátumot szerző politikusok dönthetnek úgy, hogy nem veszik fel mandátumukat, a baloldali listavezető, Márki-Zay Péter is úgy határozott, hogy Hódmezővásárhely polgármestere marad, és eddigi nyilatkozatai alapján a lista második helyén álló Dobrev Klára sem kívánja átvenni mandátumát, továbbra is mint EU-s képviselő dolgozna.

Ez nem meglepő, hiszen az összeférhetetlenségi törvény szerint a parlamenti képviselői pozíció más választott, közbizalmi tisztségekkel párhuzamosan nem tölthető be.

Ez azt is jelenti, hogy ha valaki a parlamenti mandátumát választja fennálló önkormányzati képviselősége, polgármestersége helyett, akkor ott időközi választáson kell a helyére új tisztségviselőt találni. A baloldali lista harmadik helyén szereplő Karácsony Gergely már tavaly jelezte, hogy Budapest főpolgármestere kíván maradni, parlamenti mandátumát nem veszi át. Két budapesti helyen azonban időközi választásra lehet szükség, az egyik a XI. kerület, ahol a momentumos Orosz Anna a párt parlamenti frakciójának tagja lesz, így nem maradhat a kerület alpolgármestere. Az Újpesten önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként dolgozó Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke ugyancsak listás országgyűlési mandátumot szerzett, emiatt valószínűleg időközi képviselő-választást kell majd kiírni.

Kapcsolódó írásaink