Belföld

A baloldalon belső harcok és taktikázás várható a parlament alakulásáig

Sok esetben a jelölteknek választaniuk kell jelenlegi posztjuk és országgyűlési képviselői mandátumuk között, ez pedig veszélyeket is hordoz magában

Habár a szavazatok feldolgozottsága már százszázalékos, a parlament összetétele még közel sem tűnik ennyire véglegesnek. Többen cserélhetik jelenlegi fővárosi állásukat parlamenti mandátumra, miközben a látszat ellenére Budapesten is gyengült a baloldal.

A baloldalon belső harcok és taktikázás várható a parlament alakulásáig
A pártlistákról bejutók közül sokan még döntés előtt állnak
Fotó: MH

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton feldolgozta a szavazatok száz százalékát, beleértve a külhoni levélszavazatokat is. A végleges eredményre azonban még várni kell, április 22-ig ugyanis lehetősége van a pártoknak, illetve a jelölteknek jogorvoslattal élni. Az egyéni választókerületi eredmény ellen fellebbezni tegnap délután négy óráig volt lehetőség. Amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság döntésével nem ért egyet a jelölt vagy a jelölőszervezet, úgy a felülvizsgálat a Kúria feladata.

A parlamenti mandátum felvétele sok esetben fog kérdéseket felvetni, hiszen az összeférhetetlenségi törvény úgy fogalmaz: a parlamenti képviselői pozíció más választott, közbizalmi tisztségekkel párhuzamosan nem tölthető be. Ennek értelmében nemcsak önkormányzati pozíció, de az EP-képviselőség is kizáró tényező, ez a két dolog viszont még szülhet problémákat a baloldalon.

A 2019-es önkormányzati választás után a főváros és számos kerület vezetése megtelt a baloldal prominens tagjaival, akik közül jó néhányan dönteni kényszerülnek az egyébként is puskaporos hangulatú, hatpárti egyeztetések közepette. A lista éllovasai közül rögtön ki lehet emelni Karácsony Gergelyt, aki a Párbeszéd tavaly decemberi kongresszusán már leszögezte, április 3. után is Budapest főpolgármestere kíván maradni.

Előkelő helyen szerepel azonban a listán a fővárosi vezetésből a DK-s Gy. Németh Erzsébet is, aki jelenleg főpolgármester-helyettesként dolgozik a Városházán. Ő a tizennegyedik helyről szerzett mandátumot. Arról, hogy marad-e a fővárosi vezetésben, vagy beül a parlamentbe, későbbre ígért tájékoztatást. Aki már szinte biztosan máshogy döntött, az a momentumos Orosz Anna, aki egyszerre képviselője, illetve alpolgármestere a XI. kerületnek. A párt tájékoztatása szerint a politikus a Momentum parlamenti frakciójában kívánja folytatni a munkát, viszont ebben az esetben a megüresedő képviselői helyére mindenképpen időközi választás útján kerül majd utódja.

Hasonló döntési kényszerrel szembesül Orosz Anna párttársa, Gelencsér Ferenc is, aki az ellenzéki lista huszonhatodik helyéről juthat be, amennyiben hajlandó lemondani I. kerületi képviselőségéről, valamint alpolgármesteri pozíciójáról, természetesen ez is időközi választást jelentene, ahogy az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté huszonegyedik helyről szerzett képviselői mandátuma is időközi választást eredményezhet Újpesten, hiszen ott tevékenykedik képviselőként a politikus. A kormánypárti oldalon a fővárosban az egyik nagy kérdés Láng Zsolt döntése, hiszen a Fidesz–KDNP budapesti frakciójának vezetője a lista ötvenkettedik helyéről szerzett mandátumot.

Az időközi választás azonban okozhat még fejtörést a baloldalon, hiszen hiába nyerték meg a budapesti körzeteket, a szavazóbázisuk még a fővárosban is csökkenő tendenciát mutat. A 2018-as választástól kezdve folyamatosan csökken a baloldal támogatottsága, még az általuk vezetett kerületekben is. Kiemelkedő erősödést produkált a Fidesz–KDNP Újpesten, ahol ugyan Wintermantel Zsoltnak nem sikerült mandátumot szereznie, de négy százalékot tudott javítani a 2018-as eredményhez képest.

Szintén kiemelkedő erősödést produkált Óbudán Bús Balázs. A kerület volt polgármestere a Fidesz–KDNP színeiben csaknem öt százalékkal több szavazatot kapott, mint a legutóbbi alkalommal Menczer Erzsébet. Hiller István körzetében is tudott javítani Földesi Gyula, a Fidesz–KDNP jelöltje, majdnem öt százalékpontot faragott le a hátrányából a 2018-as eredményéhez képest. Ezen tendencia mellett valószínűleg a baloldalnak sok esetben át kell majd gondolnia az időközi választásokban rejlő veszélyeket és esetleges pozíciócseréket.

Kapcsolódó írásaink

Sokan küldenék már Márki-Zayt pihenni

ĀBármikor szóltam, ti nekiálltatok üvölteni meg gyalázkodni, hogy igenis MZP a legjobb, ne fanyalogjak, menjek pultozni – Ceglédi Zoltán tetemre hívja a balos értelmiségieket