Belföld

Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt

Az aktív szavazók többsége szerint Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc egyaránt felelős a baloldal választási kudarcáért – derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt
Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt
Fotó: MH/Purger Tamás

Ugyanakkora arányban gondolják felelősnek mindkét politikust (57 százalék), de a felelősség mértékét 1-től 5-ig tartó skálán Gyurcsány esetében nagyobbnak ítélték (3,9), mint Márki-Zay esetében (3,4). A baloldali szavazók körében is a Demokratikus Koalíció elnökét tartják nagyobb mértékben hibásnak (3,4), mint a hódmezővásárhelyi polgármestert (3).

Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt
Ugyanannyian tartják felelősnek Márki-Zayt és Gyurcsányt
Fotó: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása alapján Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert is az aktív szavazók közel háromötöde (mindkét esetben 57 százalék) tartja felelősnek a baloldal történelmi kudarcáért. A legnagyobb ellenzéki párt elnökét mindössze 28, a baloldali lista vezetőjét pedig 29 százalék nem tartja felelősnek az ellenzéki vereségért. A két politikus személyénél kisebb arányban okolták az ellenzéki pártok közös indulását, mind az aktív szavazók (46 százalék), mind a baloldali szavazók (25 százalék) körében.

A baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a baloldali szavazók egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét. Gyurcsány Ferencet a baloldali választók 33 százaléka, Márki-Zay Pétert a 35 százaléka tartja felelősnek az ellenzéki bukásért.  Mindkét esetben a baloldal aktív szavazóinak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy nem felelősek a kudarcért, tehát másban látják a vereség okát.

Gyurcsányt jobban hibáztatják
Gyurcsányt jobban hibáztatják
Fotó: Nézőpont Intézet

Bár mindkét személyt hasonló arányban tartják felelősnek, a felelősség mértékében már eltér a magyar választók véleménye. 1-től 5-ig tartó skálán, ahol az 1-es az „egyáltalán nem felelős”, az 5-ös pedig a „nagymértékben felelős” válaszokat jelölte, az aktív szavazók Márki-Zay Péter vereségben játszott szerepét átlagosan 3,4-re, Gyurcsány Ferencét pedig 3,9-re értékelték. A baloldali szavazók is úgy gondolják, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke nagyobb mértékben okolható a kudarcért, az ő felelősségének mértékét 3,4-re, a hódmezővásárhelyi polgármesterét pedig 3-asra értékelték.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsánytól nem tud szabadulni a baloldal

ĀHétértékelő. A DK-elnök irányvonalát követheti a Jobbik és az LMP is, míg az MSZP megosztott marad, a Momentum túl gyenge, a fővárosban a párbeszédes Karácsony kezét is fogja

Kicsinyes politikai játszma

ĀA hivatali eskü lényege abban áll, hogy az esküt tevő személy kinyilvánítja, hogy hivatalát nemcsak jogszerűen látja el, hanem hűséggel, lelkiismeretesen és igyekezettel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom