Belföld

Törvénytelen volt az érvénytelenségre buzdítani

A Kúria ítéletei

Habár a szavazatok megszámolása már véget ért, a Kúria két, a választással kapcsolatos ügyben is döntést hozott szerdán. A voksolással kapcsolatban felmerült ügyekben április 22-ig van lehetőség jogorvoslatra.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordult egy választópolgár, mert a szavazást megelőző szombaton SMS-ben „A nagy pénzrablásnak vége. Megoldás Mozgalom, Április 3. X.” tartalmú szöveges üzenetet kapott. Az NVB megállapította, hogy a Megoldás Mozgalom ezzel megszegte a választási eljárási törvény közvetlen politikai kampányra vonatkozó előírását. A fellebbezés során azonban a Kúria megállapította, hogy a kéretlen SMS olyan számról érkezett, amiről nem bizonyítható, hogy a Megoldás Mozgalomhoz tartozik. Egy másik, a gyermekvédelmi népszavazást érintő vitás ügyben is ítéletet hozott a bíróság.

Az NVB egy kifogás nyomán eljárva korábban megállapította, a Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvényt, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson. A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás visszaélésszerű jog-gyakorlásnak minősül, a Háttér Társaságot pedig hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte. A társaság fellebbezett a Kúriánál, a felülvizsgálati kérelmet szerdán a testület elutasította, mert az érdemi érvelést nem tartalmazott azt illetően, hogy milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.

Kapcsolódó írásaink

Jakabéknak kevesebb jut krumplira

ĀVisszasírják a Gyurcsány-módszert: a baloldal „sorosista” közjogi szakértője, Fleck Zoltán arról írt, „a szavazókat be kellett volna csapni, hogy az ellenzék nyerjen”