Belföld

Meglepően fölényes kormánypárti sikerek

Még a korábbi győztesek is javítottak

A Nemzeti Választási Iroda teljes egészében feldolgozta a szavazatokat a hétvégén, beleértve a levélszavazatokat is. A jogilag még nem végleges eredmény alapján tehát 135 főt delegálhat a Fidesz–KDNP, 57 főt a baloldali összefogás, hat főt pedig a Mi Hazánk mozgalom a következő parlamenti ciklusban.

A masszív kormánypárti többség kialakulásához számos nagy egyéni sikerre volt szükség a kormánypártok részéről. A budaörsi választókerületben Menczer Tamás a Fidesz–KDNP színeiben majdnem kétezer szavazattal verte meg Szél Bernadettet, a baloldal jelöltjét. Az előző, 2018-as választás alkalmával a kormánypártok és a baloldal között a körzetben csak néhány száz szavazat döntött. Szentendre is meglepetést okozott, hiszen a 2019-es önkormányzati választáson még a baloldalra szavazó településen majdnem tízezer voks különbséggel nyert a Fidesz–KDNP jelöltje, Vitályos Eszter.

Koncz Zsófia is nagyot hajrázott, a képviselő még édesapja helyett indult korábban időközi választáson, most pedig a szavazatok 59 százalékát szerezte meg, maga mögé utasítva Jézsó Gábort, a baloldal jelöltjét több mint kilencezer szavazattal.

Lezsák Sándor még javítani is tudott évek óta kiemelkedő eredményén. A Fidesz–KDNP jelöltje kiskunfélegyházi körzetében már az előző választáson is kicsivel több mint hatvan százalékát szerezte meg a szavazatoknak, most ezt sikerült feltornáznia 63 százalékra, ezzel legyőzve Kis-Szeniczey Kálmánt.

A legnagyobb győzelmek egyike között azonban mindenképpen meg kell említeni Lázár Jánost, aki a Fidesz–KDNP színeiben mérette meg magát Hódmezővásárhelyen a baloldal kormányfőjelöltjével és Hódmezővásárhely polgármesterével, Márki-Zay Péterrel szemben. Lázár a szavaztok több mint ötven százalékát szerezte meg, hatezerrel többen szavaztak rá, mint a baloldal miniszterelnök-jelöltjére.

Budapesten is erősödött a kormánypárt, bár ezt csak Dunai Mónika tudta mandátumra váltani a XVII. kerületben. A képviselő több mint kétezer szavazattal kapott többet, mint a legutóbbi ország-gyűlési választás alkalmával.

Kapcsolódó írásaink

Jakabéknak kevesebb jut krumplira

ĀVisszasírják a Gyurcsány-módszert: a baloldal „sorosista” közjogi szakértője, Fleck Zoltán arról írt, „a szavazókat be kellett volna csapni, hogy az ellenzék nyerjen”