Belföld

Válogatás nélkül segítünk

Soltész Miklós spanyol vendégekkel járt Beregsurányban

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke szombaton Beregsurányban a spanyol konzervatív VOX párt európai parlamenti képviselőjével és küldöttségével látogatta meg a helyi segítségpontot, ahol emlékeztetett, hogy mindenkinek segítünk, aki menekültként Ukrajnából érkezik, de nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk.

Válogatás nélkül segítünk
Soltész Miklós és Jorge Buxadé együtt adta át az adományokat
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az államtitkár elmondta, hogy a küldöttséggel a lónyai, a barabási és a beregsurányi segítségpontokat keresték fel, és adományokat vittek a helyi segélyszervezeteknek. Egyúttal azt is hangsúlyozta: a spanyol delegáció nemcsak a hírt akarja elvinni a hazájába, hogyan fogtak össze a magyarok a menekültekért, hanem ők maguk is hoztak több mint jelképes ajándékot.

A politikus ismertette, hogy az elmúlt negyvenegynehány nap megfeszített munkájának eredményeképpen Magyarország mintegy 550 ezer menekültet fogadott be, ebben a munkában hatalmas segítséget nyújtottak a karitatív szervezetek és a határ menti települések. Nem győzzük megköszönni a pénzbeli felajánlásokat sem, a telefonos hívásokból befolyt, és a számlaszámra érkezett összeg együttesen már a 870 millió forintot is meghaladta – tette hozzá, majd egyértelműsítette, mindenkinek segítünk, aki Ukrajnából érkezik, bármilyen nemű és rangú ember vagy ott tanuló távol-keleti vagy afrikai diák.

A békességet csak úgy lehet megőrizni és megtartani, hogy ha mi, magyarok sem katonát, sem fegyvert nem engedünk átszállítani az országon, és mi magunk nem fogunk szállítani most és a jövőben sem – szögezte le az államtitkár.

Jorge Buxadé, a spanyol VOX párt Európa Parlamenti képviselője arról beszélt, szerettek volna részesei lenni a menekültek megsegítésének, ezért adományt gyűjtöttek és osztottak szét a három segítségponton. A politikus hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy különbséget tegyünk azok között a menekültek között, akik most érkeznek Ukrajnából, és azok között, akik máshonnan, migránsokként érkeznek akár Magyarországra, akár Európa más részeire.

Kapcsolódó írásaink