Belföld

Visszaélésszerű joggyakorlás

A népszavazás a demokratikus hatalomgyakorlás legerősebb formája, a választói akarat kifejezésének legtisztább lehetősége – szögezte le lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Rámutatott: az álcivil Soros-szervezetek tudatosan akartak hitelteleníteni és eljelentékteleníteni egy olyan jogintézményt, amely a rendszerváltozás egyik legszentebb vívmánya.

Visszaélésszerű joggyakorlás
Csak szólam a demokrácia a Soros-szervezeteknek
Fotó: Facebook

Amint arról beszámoltunk, több civil szervezetet megbírságolt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, amiért érvénytelen voksolásra buzdítottak a gyermekvédelmi népszavazáson. A testület közölte: a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot, ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

Az Amnesty International Magyarország, az Artemisszió Alapítvány, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar Helsinki Bizottság, az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Queer Sportegyesület, a PATENT Patriarchátust Ellenzők Társasága Jogvédő Egyesület, a noÁr mi vagyunk! Nonprofit Kft., a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transvanil-la Transznemű Egyesület az NVB döntése szerint megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, ezért egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte őket. Az Amnestyt ugyanezért egy másik kifogás elbírálása során további hárommillió forintra büntette. A szervezetek jelezték: a határozatot megtámadják a Kúrián.

Lapunk megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász kifejtette: alkotmányos alapelv, hogy a hatalom birtokosa a nép, és a demokratikus hatalomgyakorlás része, hogy az ország sorsát érintő legfontosabb ügyek eldöntésében a polgárok közvetlenül, népszavazás útján is részt vehessenek. A népszavazás a demokratikus hatalomgyakorlás legerősebb formája, a választói akarat kifejezésének legtisztább lehetősége. Egy népszavazás céljának természeténél fogva minden esetben annak kell lennie, hogy érvényes és eredményes legyen, és az ezen keresztül meghozott döntés mentén a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szervek el tudják dönteni, milyen kötelezettség terheli őket, vagyis mi a társadalom igénye irányukban.

Ennek ellenére az április 3-án megtartott gyermekvédelmi népszavazással összefüggésben számos, Soros Györgyhöz köthető, a nyílt társadalom eszméjét és az LMBTQ-propagandát magáénak valló álcivil szervezet buzdított érvénytelen szavazásra, ami a jog nyelvére lefordítva azt jelentette, hogy ezek a csoportosulások leplezetlenül és félreérthetetlenül ösztönözték arra az állampolgárokat, hogy rosszhiszemű magatartást tanúsítsanak, vagyis hogy menjenek szembe a jog egyik sérthetetlen alapelvével, a jóhiszemű és tisztességes joggyakorlás princípiumával – mutatott rá az alkotmányjogász.

Kijelentette: ezzel a visszaélés­szerű joggyakorlással az említett szervezetek a népszuverenitás alkotmányos alapelve mellett a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját is megsértették, végső soron pedig tudatosan akartak hitelteleníteni és eljelentékteleníteni egy olyan jogintézményt, amely a rendszerváltozás egyik legszentebb vívmánya.

Az NVB korábban megállapította, hogy az érvénytelen szavazat jogsértő szavazat, szembemegy a népszavazás céljával és a választási törvény rendelkezéseivel, az ilyen szavazatra való buzdítás ezért egy jogellenes tevékenység – hívta fel a figyelmet Lomnici. Megjegyezte: azt, hogy mi számít ros­szhiszemű és rendeltetésellenes joggyakorlásnak, a Kúria mint választási ügyekben eljáró ítélkezési fórum minden eljárásban külön vizsgálja a konkrét eset tükrében.

Elérhetők a választási jegyzőkönyvek

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a beszkennelt szavazóköri jegyzőkönyvek összevetését a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel. A szkennelt jegyzőkönyveket az NVI elérhetővé tette a Valasztas.hu oldalon, szavazókörönként, a jegyzőkönyvek a lap alján található linkeken érhetők el. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

Az NVI jelenleg az országgyűlési választáson magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok levélszavazatainak kézi számlálását végzi. A végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza, ebből az érvényes pártlistás levélvoksok száma 264 031 lett. Az NVI-nek még meg kell számolnia a népszavazás levélszavazatait is.
(VT)

Kapcsolódó írásaink

Tovább lázítanak a Soros-civilek

ĀA többhavi hergelés hatására másfél millióan rajzolták tele nemi szervekkel vagy „csak” virágokkal, cicákkal a szavazólapokat – a demokrácia dicsőségére